Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Što NFT znači za glazbenu industriju

Kratki uvod u prodaju i kupovinu glazbe kao Non-Fungible Token

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 19 January 2022

Posljednjih mjeseci sve češće nailazimo na vijesti o tome kako neko poznato glazbeno ime objavljuje glazbu kao NFT i pritom zarađuje basnoslovne iznose. No o čemu je zapravo riječ, što znači NFT za glazbu i zašto izaziva toliki interes...

Prvi NFT ili Non-Fungible Token kreirali su Kevin McCoy i Anil Dash, 2014., a predstavlja digitalni format koji u sebi sadrži jedinstveni potpis ili kod s kojim svako umjetničko djelo postaje unikat. Na ovaj način, digitalni format nekog djela poprima vrijednost kakvu nose klasične umjetnine i, samim time, privlači novu generaciju kolekcionara. Ako to pokušamo prenijeti u svijet glazbe, najsličnije bi, od tradcionalnih formata, bilo neko limited edition izdanje na vinilu. No, za razliku od bilo kakvog fizičkog izdanja, NFT format je neuništiv. Osim toga, sve je češća pojava tzv. NFT paketa koji, osim glazbe, mogu sadržavati jedinstvene vizuale, nikad objavljene fotografije ili video sadržaje. Neuništivost NFT-a počiva u tzv. Ethereum Blockchain platformi, odnosno decentraliziranoj, umreženoj bazi podataka, na kojoj se, kao sredstvo plaćanja, koristi kriptovaluta Ethereum. Podaci se razmijenjuju putem Smart Contractsa koji isključuju bilo kakvo posredništvo između umjetnika i kupca, što znači da se prihod ne dijeli s izdavačima ili streaming platformama. Konkretan primjer je i jedan od prvih albuma koji je, na ovaj način, stavljen na aukciju. Riječ je o albumu ''Once Upon A Time In Shaolin'' iz 2015., skupine Wu-Tang Clan koji je objavljen u jednom, unikatnom NFT primjerku i svojedobno bio najskuplji album svih vremena.

Minimalne naknade koje streaming platforme poput Spotifyja ili Deezera isplaćuju glazbenicima, na neki su način, dodatno stimulirale razvoj NFT fenomena. Naime, aukcije na NFT platformama kao što su OpenSea, NiftyGateaway ili, odnedavno RCRDSHP, specijaliziran za elektroničku glazbu, isplaćuju kud i kamo, značajnije iznose glazbenicima. S druge strane, kupci, odnosno kolekcionari, za svoj novac dobivaju ekskluzivni sadržaj, odnosno, dugoročno, puno veću vrijednost od glazbe koja se nudi kroz streaming pakete.

Postupak pretvaranja glazbenih djela u NFT, danas je prilično jednostavan za svakog glazbenika. No kako bi se uključili na ovo tržište, potrebno je izvršiti sljedeće korake:

1. Izrada digitalnog kripto novčanika je prvi korak. Riječ je o vašem računu za pohranu kripto valute Ethereum kojom ćete se služiti pri uplatama i isplatama. Postavljanje kripto novčanika, u načelu, je besplatno ili uključuje neku minimalnu naknadu. Brojne NFT plaforme preporučuju Metamask.

2. Idući korak je registracija na nekom od besplatnih servisa za razmjenu valute, poput Binancea, Geminija ili Krakena, gdje možete odmah za vase kune, eure ili dolare, kupiti Ethereum.

3. Slijedi registracija na nekoj od NFT platformi, gdje ćete, na svoj account, prebaciti, prethodno kupljen Ethereum.

4. Sad ste spremni za postavljanje vaše prve aukcije. Cijena postavljanja aukcije ovisi o više faktora i varira na svakoj platform te može iznositi od stotinjak kuna do nekoliko tisuća kuna.

5. Svaka platforma, za sve nove korisnike, nudi i step-by-step vodiče za NFT aukcije, koje valja slijediti.

Sve je više predviđanja kako upravo format decentraliziranog NFT-a predstavlja digitalnu budućnost kakva je potrebna glazbenoj industriji. Unatoč tome što je revolucija streaming servisa, globalno približila glazbu korisnicima diljem svijeta, s druge je strane razočarala glazbenike zbog minimalnih naknada koje ti isti servisi isplaćuju. Trenutno, NFT, u svijetu digitalne glazbe, još uvijek predstavlja prilično egzotičan format (što će zasigurno i ostati još izvjesno vrijeme), pogotovo ako uzmemo u obzir da su i streaming platforme neistraženo područje za mnoge. No upravo bi elektronička glazbena scena, kao tehnološki najprogresivnija, mogla odigrati ključnu ulogu, u afirmaciji NFT-a, u bliskoj budućnosti...

Next Page
Loading...
Loading...