Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Studio tour: Frameworks

Producent iz Leedsa ugostio nas je u svom studiju

  • Ela Radić I Foto: Press
  • 17 January 2023

Novi gost naše rubrike u kojoj nam producenti predstavljaju svoj studio te govore o omiljenoj opremi na kojoj rade glazbu, je Frameworks, producent iz Leedsa. Nedavno je objavio singlove 'No Time' i 'Circles' te je najavio svoj nadolazeći album 'Reflections' za 14. travnja.
U nastavku uđite s nama u njegov studio u kojem nastaju stvari s kojima je prikupio više od 10 milijuna streamova kao i suradnje s imenima kao što su Mild Minds i Jono McCleery.

“Za mene bi studio trebao biti mjesto gdje možemo biti slobodni, slobodni da budemo razigrani i opušteni. Možete imati svu opremu na svijetu, ali ako niste u pravom prostoru, po meni je onda teško stvarati”, kaže nam Frameworks predstavljajući svoj studio. Studio se nalazi u staroj zgradi, 15 minuta udaljenoj od njegove kuće, koja je služila kao tvornica pamuka iz 1800-ih. “Stvarno ludo mjesto za rad; volim povijest zgrade i opću estetiku koja me privlači”, kaže.

“Zapravo sam ovdje nedavno preselio studio, prije je bio u mom potkrovlju gdje je prostor bio akustički prilagođen, ali tijekom godina shvatio sam da želim razdvojenost između doma i posla”, nastavlja. “Ovdje sam kraće vrijeme i oprema je postavljena prilično slično onome kako je bilo na starom mjestu, ali trebat će dodatnu akustičnu obradu jer zvuk trenutno nije vrhunski. Volim imati sve pri ruci pa općenito sve što često koristim imam na dohvat ruke”.

Na pitanje koliko vremena provodi u studiju, odgovara: “Vrijeme u studiju je zapravo sve. Trenutačno ulazim i izlazim iz studija kao što bih radio da imam posao od 9 do 5. Osjećam da mi rutina stvarno pomaže da budem u toku. Prije sam čekao dok ne dođe 'inspiracija', ali tijekom godina shvatio sam da vas ponekad kreativnost mora pronaći dok radite. To je stalan proces učenja, ostati kreativan i dopustiti si prostor za stvaranje stvari koje nisu sjajne, a kroz taj proces istraživanja po meni i dolaze najbolje stvari. Po meni tu se radi o razigranosti i dolasku u studio otvorenog uma, sa spoznajom da možda danas dođe nešto sjajno, a možda i ne, i da su obje varijante dobre.” Kaže i kako je u vrijeme lockdowna provodio jako puno vremena u studiju. “Na neki način, nije se puno toga promijenilo za mene u smislu moje svakodnevice, ali postojala je drugačija energija u svemu. To mi je vrijeme dalo malo prostora da zastanem i ponovno procijenim ono što sam kreativno radio”.

Što se tiče opreme koju koristi u studiju, Frameworks otkriva: “Moj najvažniji alat je moj MacBook Pro, mislim da bih mogao stvarati glazbu samo s njim i nekim slušalicama. Volim se baviti sintisajzerima i dopustiti si da zaglavim u eksperimentiranju i stvaranju novih zvukova. Volim svoj Moog - Sub Phatty, jednostavno zvuči tako dobro i ima tako bogat ton”, kaže.

“The Moog - Sub Phatty (Sjajan komad opreme, uglavnom je koristim na svemu)”

“Tu je i mnoštvo Cable Guys pluginsa - Shaper box uobičajeni je alat s kojim eksperimentiram. Sjajno je stvoriti brze efekte koji mogu promijeniti zvuk. Koristim i Fab Filters MB Pro, jednostavno mi se sviđa koliko je ovaj dodatak intuitivan, često ga koristim za ulančavanje odabranih frekvencija kako bih stvorio više prostora u miksevima”, kaže. U nastavku pogledajte još neke omiljene dijelove opreme koju Frameworks koristi u studiju.

“Korg Minilogue. Volim ovaj mali sintisajzer. Izvrstan je za dodavanje malih dijelova s udaraljkama ili tekstura”

“DeepMind 12 i Korg MS20 općenito malo manje koristim, ali su izvrsni za određene stvari. Korg je monofon i izvrstan je za stvaranje leadova i tekstura. DeepMind je polifoničan pa dobro radi s akordima i sličnim, osjećam da je ovaj bolji u višim tonovima, a čini se da mu malo nedostaje low mida”.

Next Page
Loading...
Loading...