Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Studio tour: Mafro

Pogledajte kako izgleda studio jednog od najuzbudljivijih novih umjetnika na sceni elektronske glazbe

  • Ela Radić I Foto: Press
  • 19 December 2022

Novi gost naše rubrike u kojoj predstavljamo studio nekog glazbenika i producenta, jedan je od najuzbudljivijih novih umjetnika na sceni elektronske glazbe - Mafro. Ovaj svestrani glazbenik i producent, nadahnut imenima kao što su James Blake, Tourist, Jacques Green i Jon Hopkins, objavljuje u siječnju svoj debi album. Iza sebe ima hvaljene singloveRevolving’, 'Alright' koji je podržan kao BBC R1 Essential Tune od Petea Tonga i hvaljen od Dannyja Howarda, Clare Amfo i Jaguara, te nedavno objavljeni ‘Hollow’.

Mafrova solo izdanja dolaze nakon suradnje 'Giving Up' s poznatim Ninja Tune bendom TSHA, a Rebecca Judd ga je proglasila 'Ascending Artistom' na Apple Music 1.

“Studio je moje sretno mjesto i mjesto gdje se osjećam najkreativnije”, kaže nam Mafro. “Trudim se osigurati da me ništa ne ometa dok pišem pa sam si zabranio pristup društvenim mrežama dok sam tamo”, objašnjava te ističe da mu je dosljedno vrijeme u studiju jako važno.

Studio je postavio vrlo brzo, nakon što je posljednjih godina imao 4,5 različitih studija pa mu je bilo prilično jasno koje mu se stvari sviđaju. “Još uvijek je ovo 'work in progress' ali sve dok imam prirodno svjetlo i instrumenti su mi blizu, sretan sam. Moram pronaći način da pospremim sve kablove, ali trenutno nisam previše zabrinut”, priznaje.

Studio mu se nalazi kod kuće pa u njemu provodi dosta vremena. Prisjetio se i vremena lockdowna kad je stalno bio u studiju - “Bio sam zarobljen u zatvorenom prostoru, pa mi je bilo teško ostati kreativan. Imao sam puno glazbe za završiti tijekom tog razdoblja pa sam iskoristio to vrijeme da ih završim, ali sam zahvalan što je gotovo.”

Kao poseban dio opreme ističe Ninja Tune Zen Delay. “To je uistinu instrument za sebe. Između drivea, filtera i feedback knobsa možete dobiti stvarno lude zvukove. Posebno je dobar na bubnjevima”, kaže.

Ističe i Propeth za koji kaže da je “prvi pristojan sintisajzer koji sam kupio i završava na svemu. Ima izvrstan vintage dojam i izvrsno funkcionira za padove i brass soundove. Nikada ga se neću riješiti”.

U studiju ima Modular za koji kaže da je njegov custom synth. “Mogu brzo stvoriti zvukove koji bi bili teški na bilo kojoj drugoj opremi. Volim stvarati acid linije i glitchy drum loopove s njim. Quad Drum je posebno zabavan”, otkriva. Ima i MS1: “Ovo je klon legendarnog Rolanda 101. Zvuči vrlo slično originalu, ali ima ugrađen midi. Obično ga koristim za bass i leadove. Teško je učiniti da ovo zvuči loše.”

Ističe i Mackie VLZ4: “Nedavno sam dodao mixer u svoj setup i to je bilo otkriće. Mnogo mi je draže što mogu brzo napraviti EQ i dodati efekte bez korištenja računala”, a napominje i važnost samplera čiji je workflow malo teži, kako kaže ali je sekvencer je vrlo moćan. “Možete mijenjati parametre za svaki korak tako da je jednostavno programirati stvari koje bi bile nemoguće na primjer s 808”, zaključuje Mafro.

Next Page
Loading...
Loading...