Search Menu
Home Novosti Menu
Playlist

20 najboljih US rave himni 90-ih (1. dio)

Popis bangera koji vas i dan danas mogu razvaliti na plesnom podiju

  • Mixmag (Cameron Holbrook) I Foto: Mixmag
  • 3 August 2019

Koje kriterije treba neka stvar ispuniti da bi se smatrala rave himnom? Možda je to povijesni značaj same stvari u odnosu na razvoj scene ili je pak stvar u broju prodanih ploča. No, u stvarnosti, raznolika i dalekosežna povijest clubbinga posljednjih 30 godina razvijala se na takav način da bi bilo krivo izdvojiti svega nekoliko takvih hitova.

Rave himne su intimne i subjektivne, razlikuju se u trajanju, zvuku i popularnosti. Nećemo pogriješiti ako kažemo da su stotine njih snimljene, reinterpretirane, izgubljene i ponovno otkrivene svake godine.

Po nama, rave himna je ona stvar koja vas sastavi čim čujete njezin tupi, prepoznatljivi zvuk. Vrsta pjesme zbog koje se dižete sa šanka i u punoj brzini trčite u masu. To je pjesma koja pokreće uspomene koje te noći nosite sa sobom kući.

Dok je veliki dio najpoznatijih svjetskih rave himni iz 90-ih došao iz Europe, odlučili smo suziti našu potragu i usredotočiti se na one koje su nastale u SAD-u. Od NYC Twisted America Records do LA's City Of Angels tiska, Chicago's Relief Recordsa, Detroit's Transmat i Philadelphia's Ovum Recordingsa, od obale do obale ... ima tu itekako puno bangera.

Zamolili smo rejvere iz 90-ih, iz San Francisca, Los Angelesa, Chicaga i New Yorka da nam otkriju svoje omiljene underground himne. S prijavljenih preko 400 pjesama, odabrano je njih 20, od čega vam u prvom dijelu donosimo njih 10.

JOEY BELTRAM
"ENERGY FLASH" (1990.)

Jedan od najslavnijih zapisa koji je ikada izašao iz izdavačke kuće Derricka Maya, Transmat. Riječ je o glazbeniku Joeyu Beltramu iz New Yorka, a njegov "Energy Flash" je mračna i buntovna himna koja je zauvijek promijenila lice plesne glazbe. Agresivna priroda i mračni minimalizam redefinirali su kakav bi house mogao biti, stvarajući teži "techno" stil sa zvukom koji još nije u potpunosti razvijen.

MOBY
"GO" (1990.)

Prvi put objavljen 1990. kao B-strana Mobyjevog debitantskog singla "Mobility" na Instinct Recordsu, ovo je pjesma koja je prvi put stavila elektronsku glazbu na kartu. "Go" sadrži sampleove stvari iz osamdesetih, točnije istoimene pjesme grupe Tones on Tail, kao i sample R'n'B hita Jocelyn Brown iz 1985., "Love's Gonna Get You". I danas je ova stvar ubojica na plesnom podiju.

MISSION CONTROL
"OUTTA LIMITS (SHELTER MIX)" (1992.)

Duboka i tmurna do same srži, "Outta Limits", stvar koja je objavljena na Atlantic Recordsu, jednako je bezvremenska kao što se i očekuje od prave deep house stvari. Istaknuta melodija sadrži samplirani vokal Timothyja Learya, a način snimanja dugo je bio ispred svog vremena.

CAJMERE
"PERCOLATOR" (1992.)

Objavljena na njegovom čikaškom labelu Cajual Records, istom onom labelu iz kojeg su, s vremenom, proizašli Circuit Records i Relief Records, Cajmere (aka Green Velvet), objavio je svjetski poznati "Percolator" 1992. To je stvar koju su oživjeli bezbrojni umjetnici, među kojima su i Major Lazer, Eats Everything, Gant Man, Claude VonStroke, Derrick Carter…

UNDERGROUND RESISTANCE (JEFF MILLS)
"THE SEAWOLF" (1992.)

Objavljen na danas propalom labelu Underground Resistancea, World Power Alliance 1992. godine, "The Seawolf" je pravi detroit techno slamer koji je producirao Jeff Mills. Stvar je dobila ime po njemačkim brodovima koji su napadali savezničke trgovačke brodove tijekom Drugog svjetskog rata. Mahniti zvuk pjesme dočarava nam početke agresivnog techno stila koji je netom poslije zaokupio Detroit.

LATOUR
"BLUE" (1992.)

Možda najpoznatija po sceni u WC-u kluba u filmu "Basic Instinct", stvar "Blue" čikaškog umjetnika Williama LaToura odigrala je ključnu ulogu u uvođenju dance-popa i new wave elemenata u rane house zvukove. Bila je to pjesma koja je vladala underground rejvovima diljem zemlje i otvorila je nove puteve za sve vrste plesne glazbe.

HARDRIVE
"DEEP INSIDE" (1993.)

"Deep Inside" savršena je house stvar koja je učvrstila svoju poziciju bezvremenske klupske himne i dan danas. Čista i istinita u svojoj srži, pjesma Louieja Vege "Deep Inside" (nastala pod njegovim Hardriveom aliasom) podsjeća nas da je duboko u nama ono sve što doista trebamo - ljubav.

THE BUCKETHEADS
"THE BOMB! (THESE SOUNDS FALL INTO MY MIND)" (1994.)

The Bucketheads je solo projekt legende plesne glazbe NYC-a Kennyja "Dope" Gonzaleza, inače druge polovice dua Masters At Work, zajedno s Louiejem Vegom. Samplirajući pjesmu "Street Player" Chicaga iz 1979. godine, Kenny Dope stvorio je genijalni house hit koji svugdje tjera ruke u zrak. Fun fact: poznati refren "These sounds fall into my mind" zapravo ide - "Street sounds swirling through my mind".

ELECTROLINERS
"LOOSE CABOOSE" (1995.)

Ova tvrda kombinacija breakbeata i acida koju su osmislili DJ Dan i Jim Hopkins (aka Electroliners) bila je jedna od najvećih hitova na sceni u LA-u 1995. godine. Pjesma sadrži sample pokojnog glumca Genea Wildera, točnije njegove legendarne uloge Willyja Wonke u filmu "Charlie i tvornica čokolade". Mljac!

SARAH MCLACHLAN
"POSSESSION' (RABBIT IN THE MOON REMIX" (1995.)

Na coveru ovog 12" remiksa iz 1995., "Possesion" Sare McLachlan, grupa iz Tampe, Rabbit in the Moon, upotrijebila je citat iz Mixmag Updatea koji glasi "Truly inspired... will still sound great in 10 years time." 23 godine kasnije ... još uvijek mislimo isto.

Next Page
Loading...
Loading...