Menu
Home Novosti Menu
Moda

U fokusu: eko nakit

Mislili ste da je nemoguće zablistati i biti ekološki osviješteni? Donosimo neke od brendova koji izrađuju nakit od razgradivih materijala i pri tom nastoje ne zagaditi okoliš

  • Roberta Novosel I Foto: Instagram
  • 15 January 2020

Sve je više brendova koji se bave izradom nakita a koji traže načine kako u svom poslovanju biti ekološki osviješten. Najčešće nakit rade od razgradivih materijala ili pak onih koji su bili dio nekog drugog predmeta ili pak nakit izrađuju na način da što manje zagađuju planet. Donosimo neke od brendova koji su ekološki osviješteni a izrađuju izvrsne komade nakita. Neke od ovih kompanija dio svoje zarade doniraju u razne udruge što ih čini još više privlačnijima.

CHLOE BAINES

U prethodnom članku pisali smo o kompaniji koja izrađuju odjeću od napuštenih šatora na festivalima, a Chloe Baines potrudila se iskoristiti ih za nakit. Inspirirao ju je Boomtown festival na kojemu je ostalo toliko šatora da je izgledalo kao da nitko nije ni napustio festival zadnji dan. Osim što izrađuje odjeću, klinove i konopce koristi za izradu nakita. Na taj način promovira kako se materijali koji bi bili bačeni mogu iskoristiti za nešto potpuno novo i drugačije. Njen nakit izgleda vrlo jednostavno a uglavnom se radi o visećim naušnicama.

BELLE SMITH

Za izradu nakita nisu potrebni samo klasični materijali već se može iskoristiti i - hrana. Belle Smith za svoj nakit inspiraciju je pronašla u ljuskicama pistacija koje je spojila recikliranim metalima. Prilikom izrade nakita, prije nego što se ljuskice stave na “lance”, svaka ljuskica se mora izmjeriti kako bi se sve povezalo. Fora, zar ne?

MONARC

Kompanija Monarc nastala je 2016. godine zahvaljujući bivšoj ambasadorici Guccija, Elli Drake koja je krenula korak dalje u modnoj industriji. Čak više od 90% metala koji se koriste za izradu njenog nakita nastali su od recikliranog otpada, a za dijamante koriste izvore Diamond Foundryja koji je prvi svjetski proizvođač certificiran za nultu toleranciju na ugljik. Njihova pakiranja također su izrađena od recikliranog drva, a uz sve to ne žele ni poslovati s dobavljačima koji ne dijele istu etiku kao oni.

EMMA AITCHINSON

Aitchinson za svoj nakit koristi materijale i kamenje za ukras koje pronađe u vintage dućanima, a zanimljiva stvar je da za dostavu paketa koristi bicikle. Ukoliko se radi o nekoj daljoj destinaciji, surađuje s kompanijama koje vrše dostavu na načine koji najmanje zagađuju okoliš. Udio profita od prodaje donira za humanitarnu akciju koja se bavi okolišom 1% For The Planet.

TADA & TOY

Tada & Toy od materijala koriste isključivo one koji se mogu reciklirati te su vrlo osviješteni kad je riječ o životinjama. Čak 25% od svoga profita doniraju udruzi The Aspinall Foundation koja se bavi divljim životinjama.

Load the next article
Loading...
Loading...