Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Dirtbox - Warning EP [Dizzy Tunes]

Volite li novu inkarnaciju oldschool zvuka?

  • Damir Ludvig
  • 4 March 2020

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Dirtbox - Warning

Čitajući rasprave na društvenim mrežama, laik bi mogao dobiti dojam da je techno precizno definiran zvuk koji je prije nekoliko festivalskih sezona iz ništavila stvorila grupacija manekenki koje su preko noći postale DJ zvijezde i nevjerojatno moćnom kreacijom omogućile postojane ovog žanra reguliranog pravilima u skladu s poglavljem sedam Povelje Ujedinjenih naroda. Srećom, prava je istina daleko drugačija od virtualne stvarnosti. Još žive svjedoci koji su slušali projekte kao što je Cybotron (Juan Atkins), a postoje knjige, filmovi, ploče i dokumenti koji ukazuju da je glazba uvijek bila evolucija, pa čak i kad su ju mediji nazivali revolucijom. Prvi je elektronički instrument Theremin izmišljen još 1928. No, Roland TR-808 Rhythm Composer, uređaj ključan za pristupačnost elektroničkog plesnog zvuka održao se je do dana današnjeg, iako je lansiran početkom osamdesetih. Isto vrijedi i za TB 303, uređaj iz 1981. Pa ni ne čudi da Roland svako malo izbacuje nove inkarnacije ovih spravica. A-strana demonstrira korištenje prastarih elemenata na način primjeren estetici ranog detroitskog zvuka, koji je istovremeno pod utjecajem electro funk glazbe, acid hipnotizma i retrofuturizma. Bez obzira na to što smo ovu kombinaciju instrumenata imali prilike čuti bezbroj puta, kao što virtuozi klavirske glazbe pronalaze nove tehnike interpretacije, tako i Dirtbox pronalazi način kako unatoč old school pristupu biti zanimljiviji od 90% scene. Što uključuje čak i insert povijesne snimke: ‘There is nothing wrong with America that cannot be cured by what is right with America.’, poznatog govora koji je Predsjednik Clinton održao pri inauguraciji 1993.

B1 Dirtbox - Saturday Night Jam

Budući da je A-strana dramatična s dozom postapokaliptičnog prizvuka, B-strana pruža daleko ležerniji glazbeni pristup temeljen na ugodnim melodijama koje povezuje uzbudljivi acid arpeggio. Čak i da ne postoji uživo snimljeni video, jasno je da aranžmanska struktura ne poseže za drastičnim intervencijama, već se prirodno razvija polako gradeći atmosferu frekventnim modulacijama prepoznatljivih glazbala. Sjajan završetak izvrsnog EP-a koji od srca preporučujem svima.

Load the next article
Loading...
Loading...