Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: FloatingChord - Zundp [Floatingchord]

Bezvremenski pristup elektroničkom zvuku!

  • Damir Ludvig
  • 19 April 2022

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 FLOATINGCHORD - ZUNDP

A-strana me je već u nekoliko taktova prvog zvučnog zapisa oduševila. Kvalitetu glazbenog djela nije teško doživjeti na prvo slušanje, no ozbiljniji će uradci otkriti svoju dubinu nakon nekoliko ponavljanja. Samo će istinska remek-djela ostati zanimljiva i nakon bezbrojnih slušanja, a upravo tako ova apstraktna vožnja djeluje na mene. Nenametljivi sintetski zvukovi razbacani su u prostoru, elegantno popunjenom efektima. Glazba koja je mogla nastati nakon putovanja vremeplovom u budućnosti, bazirana je na čistom transu. Hipnotički aranžman pažljivo uvodi slušatelja u sve dublju meditativnu dimenziju, a gradacija atmosfere prirodno sjeda na svoje mjesto. Iako je ritam sekcija itekako aktivna, jasno je da se radi o glazbi koja nije isključivo osmišljena za stimulaciju površnih aerobnih pokreta, već da jednako moćno djeluje i na um. Siguran sam da će Zundp pronaći svoje mjesto na brojnim festivalima na otvorenom ove godine, ali i u dekadama koje su pred nama. Univerzalni elektronički zvuk koji donosi FloatingChord, zahvalan je za bilo čiju kolekciju vinila, jer neće brzo zastarjeti poput trendovske glazbe s digitalnih portala.

A2 FLOATINGCHORD - TIMELESS

Kao što i samo ime drugog broja na ploči kaže, radi se o ideji bezvremenskog elektroničkog zvuka, što je koncept koji je oduvijek opsjedao dio autora na sceni. Iako su brzi trendovi i glazba koja se tretira kao potrošna roba najčešće vezani za mainstream scenu, postalo je očito da je taj princip uhvatio korijene i u underground glazbi. Srećom FloatingChord se ubraja u projekte koji glazbu ne vide kao potrošnu konfekciju, već kao istinsku umjetnost. Zvučni kolaž koji je teško svrstati u bilo koji žanr, krasi naglašeni swing na udaraljkama, nesvakidašnji bas bubanj i ritmičko sviruckanje, koje uz atmosferične sintetske zvukove stvara pritajeni zanos.

B1 FLOATINGCHORD - ESCAPE THROUGH A DREAM

Za razliku od prva dva uratka na A-strani, koja su uz cerebralni naboj predstavljaju i prilično funkcionalna oruđa na plesnom podiju, B-strana nudi čistu elektroniku s terapeutskim svojstvima. Zvuk koji bez problema može poslužiti prilikom vježbi dubokog disanja ili kao soundtrack za znanstveno fantastični film o putovanju dubokim svemirom, dokaz je kako svi trikovi unutar žanra nisu ni približno ispucani. Iako su mi radovi na A-strani više nego dragi, ovo je materijal kakav već dugo nisam čuo i zaslužuje svaki trenutak pažnje. Radi se o jednoj od rijetkih ploči koje jednostavno treba imati u kolekciji, pogotovo zato što je FloatingChord odlučio ovu produkciju objaviti isključivo na vinilu. Topla preporuka!

Load the next article
Loading...
Loading...