Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: JAY LUMEN - HUMAN [FOOTWORK]

Mađarski recept za aromatični Techno gulaš!

  • Damir Ludvig
  • 2 May 2023

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 JAY LUMEN - HUMAN

Budimpeštanski producent Csaba Lumnitzer, poznatiji pod umjetničkim imenom Jay Lumen, jedan je od najpoznatijih svjetskih imena suvremene elektroničke glazbe. Njegove sam ploče isticao u brojnim rubrikama, a kako mi se čini slijed hvalospjeva neće tako brzo prestati. Lumen je još jednom ispunio, ali i nadmašio očekivanja! Vrhunska tehnička obrada, dinamični aranžmani, vizionarske ideje i doza retro karaktera, samo su dio prepoznatljivog potpisa prisutnog i na ovom izdanju. A-strana započinje nemilosrdno od samog starta, a reski stadionski Techno obara s nogu već u prvom naletu. Nakon trominutnog uvoda, autor se odlučuje na upotrebu ženskog vokala koji postavlja pitanje vezano uz smisao života i ljudsku egzistenciju. Nakon inteligentno odrađenog zatišja pred buru, slijedi kulminacija uz grandiozni krešendo i dramatični rasplet. Virtuozno odrađena glazba u kojoj svaki detalj zrači kreativnošću, ništa ne prepušta slučaju, a unatoč minimalističkom broju izbora instrumenata, pretvara slušanje u iskonsko transcendentalno iskustvo. Human je djelo koje suptilne promjene koristi kao dio neprekidne rutine, stvarajući ritualni plemenski ugođaj, ali i kontraste koji razbijaju sterotipe hipnotičkih aranžmana i kritične točke aranžmana pretvaraju u nekontrolirane porcije euforije.

B1 JAY LUMEN - U

B-strana započinje s porcijom starinskog pristupa Techno zvuku koji uvijek pali. Ne samo da je swing funkcija odvrnuta do kraja i da su korišteni vokalni semplovi iz naftalina, već je i izbor zvukova čista nostalgija. Lumen gotovo da ne donosi ništa novo, osim efekata u centralnom brejku koji dokazuju suvremene zahvate u produkciji, ali se vrhunski zabavlja tijekom više od šest minuta lepršavog aranžmana. Za razliku od njegovih perfekcionističkih radova, U dokazuje da se mađarska zvijezda i dalje zna jako dobro zabavljati u studiju bez pretenzija da stvori kritički hvaljeni materijal. Lumen donosi preparat protiv umora na plesnom podiju i savršenu glazbenu podlogu za kardio trening.

B2 JAY LUMEN - DON'T YOU GIVE UP

Za razliku od stadionskog ugođaja A-strane, B-strana počinje i završava u vintage štimungu, a posljednji uradak na ploči adekvatan je završetak konceptualno osmišljenog izdanja. Kao i ostale ploče s istaknute etikete Footwork, ni ovo izdanje nije u mojoj kolekciji završila isključivo kao dekoracija, već predstavlja konkretan alat za klupske nastupe.

Load the next article
Loading...
Loading...