Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Johnny D - MTL [Fantastic Friends]

Jednostrano otisnuto izdanje donosi istinsku umjetnost

  • Damir Ludvig
  • 29 April 2020

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Johnny D - MTL

Friedrich Nietzsche, njemački filozof iz 19. stoljeća istaknuo je kako bi bez glazbe, život bio pogreška. Iako jedan od najvećih umova čovječanstva nikad nije čuo za Coronavirus (COVID-19), principi ljudskog duha nisu se promijenili za razliku od društva, tehnologije i medija. Pokušajte zamisliti izolaciju bez umjetnosti, bez književnosti i bez glazbe. Srećom u situaciji koja potresa svijet Internet nije zaštekao, a glazba i knjige su dostupne online, no ljudi su ipak sretni da u rukama mogu imati pravu stvar. Tako je prva faza popuštanja mjera u Zagrebu rezultirala redovima ispred knjižnica, a zahvaljujući pošti i portalu deejay.de, u mojim je rukama izvrsna gramofonska ploča koju s užitkom preslušavam već tko zna koji put. Usprkos narodnoj poslovici koja ljudima ukazuje na vrednovanje sadržaja u odnosu na prvi dojam, knjigu po koricama i dalje sudi velik broj populacije. Radi se o magičnih sedam sekundi i tijekom kojih ljudski mozak stekne prvi dojam o predmetu koji je u vidokrugu. Isti je slučaj i s gramofonskim pločama s lijepim omotnicama, a pogotovo kad su u pitanju oslikani vinili koji mame pažnju. Za razliku od pompoznih dizajnerskih korica i blještave etikete, ova je ploča jednostrano otisnuta, a bijela naljepnica s ručno otisnutim pečatom s uzorkom temeljenim na kvadratima različitih dimenzija, jedino je vizualno obilježje. Minimalistički pristup kao da želi dokazati da je glavni fokus izdanja glazba, a ne popratno blještavilo.

Producenti današnjice ili trče za trendom, ili se drže retro štiha, ili kao Johnny D stvaraju nešto što predstavlja istinski umjetnički korak u glazbi. Za razliku od trendolovaca koji da bi bili uspješni moraju imati tehničku kvalitetu na nivou IMAX ® 3D zvuka, stvarni su umjetnici neopterećeni tehnikalijama, već brinu da je njihov glazbeni izraz nekoliko koraka ispred ostalih stvaralaca. Elektronička je glazba već prilično stara i žanrovske regule koje je potrebno zadovoljiti kako bi se zadovoljila forma ponekad predstavljaju ograničenje u kreativnom procesu. Međutim, Johnny D uspijeva iskoristiti klasične elemente na novi način, koristeći sve magične trikove kako bi zadržao pažnju slušatelja. U trenutku dok ovo pišem, ploča je rasprodana, a novac za reizdanje se prikuplja, što me posebno veseli. Drago mi je da su moji kolege prepoznali posebnost ovog izdanja i da podržavaju nezavisnu umjetnost. Pridružite nam se!

Loading...
Loading...