Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: KIRIK - Mr002 [Memory Remains]

Nezaboravno iskustvo za svakog ljubitelja plesne glazbe!

  • Damir Ludvig
  • 4 June 2024

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 KIRIK - Mr002#1

Rođen u Ukrajini, međunarodno poznati DJ i producent KIRIK posljednjih nekoliko godina živi u Hrvatskoj. Za nekoga tko je, osim što je vrhunski glazbenik i zabavljač, također strastveni ljubitelj nogometa, život u zemlji gdje je nogomet više od religije odličan je izbor. Tijekom posljednjih dvanaest godina, njegova autentična produkcija i maštovite edit verzije prepoznatljivih klasika postale su siguran izbor glazbe na bilo kojem plesnom podiju. Posebne verzije pjesama, koje Ukrajinac redovito kreira kako bi dodatno impresionirao publiku grada ili države u kojoj nastupa, odražavaju njegov pristupačan karakter.

KIRIK se ne priklanja glazbenim trendovima, već strpljivo gradi svoj zvuk i status na globalnoj sceni. Ploča koja je izbor današnje rubrike nije novi ljetni hit, već reizdanje materijala s kraja 2016. godine. Ovo nije prvo ni drugo reizdanje, jer KIRIK godinama uspješno rasprodaje reizdanja svojih izdanja na gramofonskim pločama.

Generalni problem s trendovskom glazbom današnjice je njezina potrošnost, zamjenjivost te nedostatak bliskosti i topline. No, KIRIK producira zvuk koji je čista suprotnost hiperpotrošačkim navikama današnjeg društva. Tako ova ploča funkcionira u DJ setovima jednako dobro kao i u trenutku kad je nastala, što je evidentno već od prvog zvučnog zapisa na A-strani.

A2 KIRIK - Mr002#2

Nakon odlične prve pjesme na ploči, koju autor detaljno objašnjava u svom YouTube videu, slijedi "Mr002#2", još jedno djelo jednostavnog alfanumeričkog naziva koje svojim pristupom priziva principe njujorškog house zvuka iz sredine devedesetih, ali s potpuno autentičnim karakterom po kojem je KIRIK nezaobilazno ime na svjetskoj sceni klupske glazbe. Tijekom osam minuta repetitivnog aranžmana, KIRIK ne eksperimentira niti pokušava otkriti toplu vodu, već se fokusira na samu srž plesne glazbe koja služi kao funkcionalni pokretač spontanih aerobnih pokreta na plesnom podiju. Jednostavna modulacija sempliranih elemenata u svakom trenutku drži napetost u publici i stvara hipnotičko ozračje s gotovo spiritualnom energijom.

B1 KIRIK - Mr002#1 (Herck Remix)

Herck, pravim imenom Cilibiu Sergiu-Mario, producent i DJ iz rumunjskog grada Arada, na sceni je od 2007. godine. Svoj talent brusio je u istaknutim klubovima svoje domovine, kako bi se u potpunosti upoznao s reakcijama plesne publike. Budući da je konkurencija u Rumunjskoj izuzetno jaka, ovih dana sve više vremena provodi u svom studiju radeći na originalnim pjesmama, remiksima i suradnjama. Ovaj remiks naslovne pjesme jedan je od takvih radova.

Za razliku od zvuka koji donosi KIRIK, Herck svojom produkcijom pjesmu pretvara u tipični rominimal: hipnotičan, s naglašenim sub frekvencijama, pretvarajući elemente originalne pjesme u dugački, dvanaestominutni trip beskompromisne psihodelije. Maštoviti efekti, frekventne modulacije i tonska obrada toliko su drugačiji od originala da se obje verzije bez problema mogu pustiti u istom DJ setu. Odličan završetak još jednog klasičnog vinilnog izdanja koje toplo preporučujem svima.

Load the next article
Loading...
Loading...