Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Mulder - Burnin' [Transvorm Records]

Deep house s klasičnim štihom!

  • Damir Ludvig
  • 26 September 2023

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY►

A1 Mulder - Burnin

Transvorm Records je nova etiketa iz Amsterdama koju su osnovali El Mundo (Pim van der Burgt) i Mulder (Willem de Mulder), a njeno je prvo izdanje objavljeno digitalno ali i na vinilnoj ploči. Ono što ploču čini posebnom je i dodatna remiks verzija naslovne pjesme. Kako bi postao zvijezda, nizozemski je producent Mulder, ruralnu sredinu zamijenio urbanom i otkrio čari noćnog života. Iako je glazbenu karijeru započeo kao klasično obrazovani perkusionist, njegova je ljubav prema plesnoj elektroničkoj glazbi prevagnula. Ta mu je strast, uz neupitan talent, omogućila klupske festivalske nastupe u širom Europe, te ugovore s cijenjenim etiketama kao što su Rejected, Get Physical i DFTD. No, ako je suditi prema izvanrednom prvom izdanju Transvorm Records, moguće je da je pred njim i uspješna karijera diskografa. Iako se radi o ovogodišnjem singlu, teško je odoljeti asocijacijama na utjecaje iz prošlih vremena. Burnin' već u prvih nekoliko taktova sedmominutnog aranžmana zvuči kao klupski klasik. Arpeggio po uzoru na electro pop osamdesetih, karakter ritma s početka stoljeća i sugestivni vokalni sempl, sami po sebi nisu ništa posebno. No, u kombinaciji stvaraju atmosferu od koje se ježi koža. Naravno, u pozitivnom smislu! Iako nepretenciozna, ovo je glazba koja će zadovoljiti iskusne partijanere, ali i potpune laike, a funkcionirat će na plesnim podijima širom svijeta.

B2 Mulder - Move Away

Za razliku od A-strane koja me je pogodila na prvu, trebalo mi je nekoliko slušanja da steknem poštovanje, a na posljetku i divljenje prema prvom zvučnom zapisu na B-strani. Radi se o djelu u koje je uloženo puno truda, a svaki detalj i prostorni efekt je iskorišten u pravom trenutku aranžmana. Kompleksnija harmonijska rješenja i ritmičke figure ponovljena osluškivanja čine vrijednima vremena provedenim uz gramofon, a energična atmosfera instinktivno tjera na spontane plesne pokrete. Unatoč zamršenim glazbenim rješenjima, Move Away je prepoznatljiv ponajviše zahvaljujući vokalnom semplu, a siguran sam da će pružiti i trenutke kolektivne euforije u svjetskim klubovima.

B2 Mulder - Burnin' (Franck Roger Remix) Vinyl Only

Za razliku od prva dva uratka na ploči koja za koje na slijepo ne bi bio siguran radi li se o novoj ili staroj glazbi, za treći bi zvučni zapis na ploči bio siguran da se radi o materijalu s prijelaza iz 20. u 21. stoljeće. I bio bi u krivu! Legendarni francuski producent, DJ i remikser Franck Roger, odradio je verziju Burnin' koja je utjelovljenje house glazbe devedesetih. Klavirski akordi karakteristični za Chicago house, pristup aranžmanu, odšarafljena swing funkcija i ugođaj koji poput vremenskog stroja odvodi slušatelje u opuštenija vremena zadimljenih skladišta pretvorenih u najbolje prostore za beskonačno partijanje. Za razliku od originalne verzije Burnin' koju obožavam, jer ima karakter koji je teško opisati riječima, u remiksu uživam upravo zato što je beskrajno nostalgičan. Poput odjavne role nakon dobrog filma, Rogerova verzija dosljedno zaokružuje ovo konceptualno osmišljeno izdanje.

Load the next article
Loading...
Loading...