Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Samuel Jabba - GIABR002 [Genie In A Bottle Records]

Suvremeni pristup zvuku s kraja osamdesetih

  • Damir Ludvig
  • 16 November 2021

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Samuel Jabba - My Regression

Jednostavna naljepnica na vinilu gotovo kao da želi skrenuti pozornost na činjenicu koliko je omot zanemariv u odnosu na sadržaj. Svima koji prate ovu kolumnu trebalo bi biti jasno da je moj pristup glazbi eklektičan i da me uzbuđuju različiti žanrovi. No, jedino ako je ono što stoji iza svojevrsnog stila vrijedno mog vremena. Ovo je jedna od ploča koja definitivno jest vrijedna slušanja. Retro izričaj s electro funk elementima i Lo-Fi vokalnim semplovima djeluje kao nešto što je nastalo krajem osamdesetih. No, razrađenost glazbene teme, kombinacija efekata, te suvremeni pristup aranžmanu ukazuje da se radi o glazbi snimljenoj ove godine. Razigrana bas linija koja je jedna od najvažnijih komponenti u djelu bez problema će funkcionirati kao intermezzo u deep house setu, a materijal će bez razmišljanja naći svoje mjesto u indie dance setovima. Izvrsno iskorištene udaraljke stare dobre ritam mašine TR-707 i zvona s TR-808 dokazuju da se standardni set instrumenata i dalje može kreativno upotrijebiti kad ih se stavi u adekvatan kontekst. Iako znam da ovo nije glazba za svakoga, te da neće funkcionirati na krcatim festivalima s klincima željnim nabijačine, definitivno je materijal za manji party kakve nam zdravstveni sustavi preporučuju ovih dana.

B1 Samuel Jabba - Strange Delusion

B-strana nastavlja s izborom zvukova sličnim A-strani, no četveročetvrtinski ritam i lišenost funk utjecaja podsjeća na eru belgijske New Beat glazbe koja ugodnim tempom i hipnotičkim aranžmanom, predstavlja povratak u jedno od najzanimljivijih razdoblja elektroničke glazbe s modernom predodžbom DJ scene, funkcionalnosti i estetike današnje klupske kulture. Strange Delusion je poput novih modnih trendova koji su svi temeljeni na najboljim odjevnim predmetima proteklih pedesetak godina, no kombinacijom ih stavljaju u novu estetsku formu. Odlična glazba koju preporučujem svima koji znaju o čemu pišem, a kao obveznu lektiru bi savjetovao slušateljima koji se prvi put susreću s ovakvim zvukom.

Load the next article
Loading...
Loading...