Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Thomas Schumacher, A.d.h.s., Jose Bonetto - Hype / Decipher [Electric Ballroom]

Techno koji povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost!

  • Damir Ludvig
  • 4 January 2022

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 THOMAS SCHUMACHER - HYPE (ORIGINAL MIX)

Thomas Schumacher je jedan od rijetkih autora čije me svako novo izdanje oduševi na prvo slušanje. Takav je slučaj i s materijalom objavljenom na A-strani ove ploče. Prije svega, kao i kod njegovih ostalih produkcija, tehnička je obrada neupitna. Zatim, dinamičan aranžman, koji u svakom trenutku nadilazi samog sebe i pronalazi način kako sitnim intervencijama stvoriti očaravajuću plesnu energiju. Naravno, opaka doza nostalgije je presudan faktor, barem što se tiče ovog djela. Estetika devedesetih sa širokom otvorenom činelom, klasičnom acid bas linijom i dopunom ritam strukture u vidu pozadinskih breakbeat udaraljki primjetna je već u početnim taktovima. Ipak, potpuna čarolija nastaje kad se nakon devedeset sekundi pojavi vokalni sempl kakav su koristili 2 Unlimited na svojem singlu "Twilight Zone" iz 1992. No to nije sve! Akordi odsvirani na tipičnoj rave klavijaturi vraćaju vrijeme unatrag. To je ujedno i trenutak kad pozadinski breakbeat dolazi u prvi plan. Iako ovaj totalno nostalgični dio Schumacher koristi kao kratki predah prije velikog finala, upravo je taj kratki dio spektakularne vožnje ono što me je oborilo s nogu. Bez obzira na to što su svi elementi ovog materijala zvuče neupitno retro, način na koji ih Thomas povezuje je očigledno suvremen. Umijeće s kojim Schumacher prelazi s jednog dijela aranžmana na drugi je vrijedno divljenja. Inspirativna i kompleksna glazbena rješenja kojima autor po tko zna koji put demonstrira svoju metodologiju glazbene produkcije, bez sumnje izlaze na vidjelo na svakom žlijebu A-strane.

B1 A. D. H. S. & JOSE BONETTO - DECIPHER (VOX VERSION)

Materijal koji se konceptualno nastavlja na A-stranu, također se koristi retro elementima kao temeljem produkcijskog pristupa. Ipak, zanemarimo li klasične techno akorde i osvrnemo se na efekte, aranžmanske tehnike i cjelokupni pristup tehničkoj obradi bit će kristalno jasno da ovo djelo nije moglo nastati prije trideset godina. Znalački isprogramirani elementi u svakom trenutku pružaju nešto novo i zanimljivo, tvoreći zvučni kolaž koji istovremeno povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost. Maštovita B-strana svakako je odličan dio ploče, no čuje se da je Thomas, ne samo vlasnik i osnivač etikete Electric Ballroom, već da je ona i njegov najvažniji ispušni ventil kreativne energije. Stoga ni ne čudi da je njegov uradak na ploči barem za pola koplja uzbudljiviji.

Load the next article
Loading...
Loading...