Menu
Home Novosti Menu

VINYL TJEDNA: Unknown Artist - MR015 [Memory Remains]

Ukrajinska etiketa vraća se s najboljim izdanjem do sad!

  • Damir Ludvig
  • 21 February 2023

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti slušajući kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Unknown Artist - Am

Prije samo nekoliko tjedana napisao sam osvrt na četrnaestu ploču izdavačke kuće Memory Remains. Budući da su Kherson, sjedište ove ukrajinske etikete, zauzele vojne snage ruske armije, pitao sam se hoće li nova izdanja ikada više vidjeti svjetlo dana. Pozitivan odgovor na moje pitanje stigao je u obliku novog vinilnog izdanja. Label Memory Remains, preselio je na sigurno, a saga o nepredvidljivim audio kolažima se nastavlja. Petnaesto izdanje nije samo pobjeda glazbe nad glupošću rata, već i osobna pobjeda rukovodstva etikete. Unatoč teškoćama života u tuđini, misija se nastavlja. MR sam počeo pratiti već nakon objave četvrtog izdanja, ali ubrzo sam shvatio da je nemoguće predvidjeti sljedeći potez ovog izdavača. Sposobnost da svaki put iznenadi novim idejama, optimističnim pjesmama, a opet minimalističnim pristupom koji odvaja važno od nevažnog, jedina je konstanta na etiketi. Takva je i A-strana koja tijekom fluidnog aranžmana otkriva ne samo koncept prvog uratka na ploči, već i koncept cijelog vinila, koji pruža novi spin nepoznatog izvođača na dojmljive ukrajinske pjesme.

B1 Unknown Artist - Mm

Iako sam kao klinac slušao hip-hop za doručark, ručak, večeru i međuobroke, o ukrajinskoj rap sceni nemam blage veze. No u ovom kontekstu to ionako nije važno, budući da je anonimi autor ionako upotrebio rap segment tek kao reski začin koji je naglasio ionako slasnu deliciju. Uvijek mi je bilo zanimljivo da je zvuk koji donosi Memory Remains istovremeno prihvatljiv prosječnim slušateljima, kao i fanaticima deep tech glazbe, te srodnih žanrova. Djelo kombinira reduciranu house ritmiku, sub frekvencije začinjene funky gitarama, tvoreći ugodnu atmosferu koja je idealna za cocktail partije i open air festivale u prirodi.

B2 Unknown Artist - Pm

Iako je tehnička obrada na A-strani besprijekorna i razumijem odabir izdavača, meni je ipak najdraža zadnja pjesma na ploči. Odabir mističnih zvukova i hipnotički pristup aranžmanu pun su pogodak, a ženski vokali koji poput mantre slušatelje uvode u meditativno stanje svijesti, nadilaze žanrovske podjele i djeluju poput adaptera koji suvremene ljude spaja s iskonskim ritualima prapovijesti. Ovo je remek-djelo ujedno i sjajan završetak ploče uz toplu preporuku svima, a ne samo onima koji su već odavno zaglibili u svijet elektroničke glazbe, te žive u vječitoj su potrazi za savršenom pločom. Bravo!

Loading...
Loading...