Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Unknown - MR007 [Memory Remains]

Reciklirani pop klasici u aktualnim house verzijama

  • Damir Ludvig
  • 12 February 2020

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti slušajući kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Unknown - Mccr

Do sad još nisam upoznao kolekcionara vinila koji ne voli ovakva izdanja. Iako sam se je tek nedavno dokopao, ova je ploča već rasprodana i skupljaju se sredstva za reprint. Ukrajinska izdavačka kuća Memory Remains otisnula je još jednu audio bombu koja je zamišljena kao isključivo vinilno izdanje. I prvi mi zvučni zapis satima ne da mira. Odličan aranžman svoju kulminaciju postiže nakon treće minute gdje se pojavljuje vokalni sempl koji je presudni element u igri s emocijama slušatelja. Odmah sam znao da mi je zvuk koji čujem poznat iz prošlosti i da me podsjeća na nešto radiofonično. Nisam se mogao sjetiti o čemu se radi, pa sam najprije pokušao upotrijebiti online tražilice upisujući stihove i koristeći AHA Music identifier, SoundHound i ostale aplikacije, no ništa mi nije pomoglo u potrazi. Zatim sam pitao glazbene kritičare, kolekcionare i poznavatelje, a jedini od njih koji je pronašao izvorni sempl je moj uvaženi kolega iz Slovenije, Stanny Abram. Osim što je vrhunski producent i DJ, Abram je leksikon glazbene povijesti zatočen u tijelu čovjeka! Stanny, ne samo da mi je otkrio originalni materijal, već i što znači ime pjesme. MCCR = Michael Cretu Captain Right.

A2 Unknown - Rla

Kao i A-strana, ime B-strane je formulirano po istom principu. Ime B-strane je na istom principu. RLA = Rose Laurence Africa. Osamdesete godine dvadesetog stoljeća povijesno su najplodonosnije diskografsko razdoblje, pa nije ni čudo da se u popularnoj kulturi reference ove ere nalaze svugdje, a pogotovo na vinilnim izdanjima. B-strana donosi prilično jednostavnu house strukturu koja ne bi imala nikakvo posebno značenje bez atmosfere i vokalnog sempla koji u potpunosti mijenjaju sve. I gdje god ste živjeli do sad, osim ako to nije bila Antarktika, morali ste čuti klasik koji je upotrebljen kao baza ovog bootlega. Jean-Michel Bériat, Jean-Pierre Goussaud i Elaine Stive autori su hita koji je u interpretaciji Rose Laurens poharao svjetske top liste daleke 1983. Povijest je dokazala da ‘Africa (Voodoo Master)’, nije jedna od onih pjesama koja je zauvijek ostavljena zaboravljena u eri novog vala, već je postala nešto što i ovih dana bez problema možete čuti u radijskom eteru. Ipak, princip audio produkcije iz osamdesetih daleko se razlikuje od današnjeg standarda i originalna bi ‘Africa’ u klubu zvučala kao demo snimka u miksu s aktualnim house singlovima. Zato je ova verzija fantastičan alat za stvaranje pozitivne atmosfere uz poznati klasik obrađen na novi način. Ovo je glazbena reciklaža koja će novim generacijama omogućiti otkrivanje glazbene povijesti, a starim partijanerima probuditi nostagične emocije na vremena u kojima su imali drugačiju perspektivu.

Loading...
Loading...