Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Unknown - PP001 [Peculiar Plants]

Minimalistički pristup nepoznatog autora

  • Damir Ludvig
  • 5 May 2020

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Unknown - A Side

Glazbeni trendovi su u stalnom pokretu, a periodički se određeni žanrovi jednostavno pretvore u mainstream i nadvladaju sve stilski različite glazbene pravce. U kratkom vremenskom intervalu prije nego što žanr postane mainstream, uobičajen je stilski procvat, jer upravo tada najveći broj glazbenika unosi nešto novo u estetiku žanra. Tijekom tog kratkog razdoblja pravila nisu u potpunosti definirana, a umjetnici se na različiti način pronalaze u popularnom načinu izražavanja, ponajviše zahvaljujući prethodnim glazbenim iskustvima. Trenutno je era velike popularnosti techno glazbe, a ograničenja koja taj glazbeni izričaj čine onim što je, postaju sve rigoroznija. Takva situacija direktno utječe na pad kreativnosti umjetnika, što je uobičajeni proces i predstavlja samo jedan korak u glazbenoj evoluciji. Za razliku od trenutnog mainstream zvuka, zanimljivosti se događaju u ostalim žanrovima. Minimal je bio vodeći stil davne 2008. No, nakon što je dosadio svima zahvaljujući predvidljivosti i nedostatku inovativnosti, mnogi su taj pravac prekrižili. Srećom, dobar je dio glazbenika iskoristio nedostatak medijske pompe i odlučio prekršiti sva pravila koja žanr čine definiranim. Ova je ploča upravo ono što dokazuje koliko je današnji minimal kreativniji od onog iz doba njegove mainstream faze. A-strana s elegantnim perkusivnim elementima i etno napjevima prenosi osjećaj umjetničke slobode začinjene izvrsnim aranžmanom koji desetak minuta ugodne vožnje pretvara u smisleno potrošeno vrijeme.

A2 Unknown - B Side

B-strana arhitekturom zvuka donosi slična rješenja kao i A-strana, iako njena ljepota nije temeljena na etno vokalima. Također, unatoč sličnim perkusivnim elementima razbijeni ritam ovo djelo odvodi korak bliže stilu koji danas glasi kao leftfield techno ili čak breaks. Naravno, u eri koja je prethodila tražilici Google, rekli bi da je zvučni zapis pod žestokim electro utjecajem. Danas je pojam electro nešto što će najčešće biti povezano s EDM zvijezdama, što po mišljenju mnogih old school DJ-a nema nikakvog smisla. Naravno, ovo je djelo sve, samo ne formulirani EDM s top lista, a kreativnošću nadilazi i uradak s A-strane. Bez obzira tko je autor ove anonimne ploče, radi se o osobi ili osobama sa stilom i visokim estetskim vrijednostima, pa jedva čekam novo izdanje etikete Peculiar Plants.

Load the next article
Loading...
Loading...