Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Unknown - STAXX001 [STAXX]

Renesansa old school elemenata pod žestokim čikaškim utjecajem

  • Damir Ludvig
  • 8 April 2020

Ovaj je EP stigao putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Unknown - Unknown

Anonimnost je ideja vezana uz ranu rave kulturu, a u današnje doba identifikacije lica pomoću mobilnih aplikacija, djeluje gotovo neizvedivo. Ovih dana maske se na licima nose iz sasvim drugih razloga, a kad novi klinci gledaju prastare spotove na kojima su autori elektroničke glazbe pod maskama, vjerojatno se pitaju o kojoj je pandemiji s kraja dvadesetog stoljeća zapravo riječ. Neka od najboljih starih izdanja u mojoj kolekciji vinila potpuno su anonimna, bez oznake izdavača i autora, a vrijeme će pokazati hoće li i ova ploča završiti u selekciji vječnih klasika. Za sada ima jako dobre izglede. Klasična bas linija, starinski pristup programiranja ritmova s naglašenim clap semplom i atonalni zvukovi sintetičkih violina čine prvi zvučni zapis materijalom koji 100% asocira na prošla vremena, ali je kvaliteta produkcije na tehničkom nivou početka trećeg desetljeća 21. stoljeća.

A2 Unknown - Unknown

Drugo djelo na A-strani donosi nešto što je na moje veselje sve više ponovno prisutno na novim pločama, a dekadama je bilo zapostavljeno. Razigrani ritam koji nije sveden na reducirani 4/4 uz swing funkciju koja je odvrnuta do kraja. Igra s instrumentima stare dobre TR 909, začinjena je atmosferičnim zvukovima i vokalnim semplovima, a melankolični akordi cijeloj zvučnoj slici daju specifični karakter. Iako ovaj materijal možda nije toliko plesan kao prvi uradak, definitivno se radi o kreativnijom i slobodnijem pristupu glazbi, a razbijanje obrazaca jedini je pravi pristup razvoju umjetničke forme.

B1 Unknown - Unknown

B-strana završava odlično usklađenu cjelinu i predstavlja djelo na ploči s optimalnim balansom starog i novog. Ne samo da je produkcijski za dvije stepenice ispred prva dva uratka, ovo djelo ima bezvremenski štih koji je vrijedan divljenja. Potpuno je svejedno je li ovo deep tech ili tech house, kombinacija sintetičkih udaraljki, dubokog basa i atmosfere djeluje blagotvorno kao zvukoterapija i ima pozitivni učinak na organizam.

Load the next article
Loading...
Loading...