Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Various - Couple Affair 08 [Steyoyoke]

VINYL TJEDNA: Various - Couple Affair 08 [Steyoyoke]

  • Damir Ludvig
  • 27 September 2021

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Nick Devon & Grammik - Câlin

Zapitamo li se što nas tjera svoja čula izlažemo zvučnim podražajima pronaći ćemo individualne odgovore koji vrijede samo za nas, no i univerzalno pravilo. bilo da se radi o inspiraciji, motivaciji, utjehi, načinu opuštanja ili potpuno apstraktnim razlozima, glazba je stara koliko i čovječanstvo. U primitivnim zajednicama naši bi preci udarali po šupljim kostima ili životinjskim kožama rastegnutim preko obruča, prakticirajući grleno pjevanje u eri dok još jezik nije bio formuliran. U dvadesetprvom stoljeću, okruženi Internetskim signalom u svakom dijelu bilo kojeg kontinenta, elektronika je neizostavni dio života, a elektronička glazba je dio nas kao i tempo života koji je daleko drži nego ikad prije u poznatoj povijesti. No, iako je u prvobitnoj fazi dominacije elektroničke glazbe, raznolikost pristupa umjetničkom izričaju ujedinjavala različite supkulturne skupine, u kasnijoj ih je fazi počela razdvajati na još manje zajednice odane isključivo specifičnom podžanru. Nick Devon i Grammik na A-strani utjelovljuju ponovno jedinstvo na plesnom podiju. Atmosferičnim melodijskim rješenjima, nenametljivošću strukture i fluidnim aranžmanom postižu univerzalnu umjetničku formu, koja djeluje bezvremenski. Bilo bi pogrešno tvrditi da se u djelu ne čuje današnji pristup produkciji i da je ovaj uradak lišen kategorizacije na temelju današnjih standarda. No, zvali mi to Melodic House, ili Neo trance, radi se o estetici koja će zadovoljiti iskusnu publiku i nove klince.

B1 Soul Button & Browncoat - Laniakea

Iako je u digitalnom formatu Couple Affair 08, razbijen na dva dijela, ova je gramofonska ploča jedinstvena cjelina na kojoj se ni jedno djelo ne nalazi slučajno. Steyoyoke je etiketa koja je pažljivo gradila svoju reputaciju tijekom protekle dekade, pa ni ne čudi da njihova izdanja možete naručiti ni ne slušajući online inserte koji često znaju zavarati. Upravo bi tako u ovom slučaju bilo pogrešno poslušati samo kratki insert prvog zvučnog zapisa na B-strani, jer dojam koji stvara sedmominutni aranžman treba odslušati u cijelosti. Iako se radi o klasičnoj strukturi gradacije koja kulminira velikim krešendom o kakvoj su nas učili profesori glazbenog, još u osnovnoj školi, Laniakea pruža daleko više od jednostavne sekvence nota i nostalgičnog ugođaja. Radi se o materijalu čije je slušanje djeluje poput utočišta u kojem vanjski svijet nestaje tijekom duboke meditacije.

B2 Soul Button & Grammik - Junction

Civilizacija se temelji na piramidalnom nastavku kulture stvorene u prošlosti. bilo da se radi o pismenosti, notnom zapisu, tehnologiji ili umjetničkim rješenjima, nove generacije uvijek nadilaze ograničenja prošlih era, ali zato pogodnosti utrtog puta vide kao default opciju. Ponekad se moram suzdržavati usporedba s rješenjima iz povijesti kako ne bi degradirao vrijednost nove glazbe. No, pri slušanju trećeg uratka na ploči, ne mogu se oteti sličnosti principa (nikako produkcije i melodijskih rješenja) koje je pri aranžiranju svojevremeno koristio Massimo Vivona. Takva je asocijacija više nego hvalevrijedna, budući da je Vivona u mojoj knjizi jedan od najvećih 100 autora plesne glazbe svih vremena. Tako da je i Junction materijal koji automatski visoko kotira po sustavu mojih estetskih vrijednosti. Preporuka svima koji preferiraju hipnotizam u glazbi.

Load the next article
Loading...
Loading...