Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Romar - ATIPIC007 [ATIPIC]

Inteligentni deep tech za slušatelje s istančanim ukusom

  • Damir Ludvig
  • 10 April 2019

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti slušajući kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Romar - 007.1

Obožavam ovakve ploče, no najčešće ih zapravo puštam na početku seta, ili na nekom after partiju. Glazba koja je na prvi pogled lišena bilo kakve pretencioznosti, no aranžmanski niže elemente kako bi stvorila meditativnu atmosferu. Kombinacija udaraljki, sinkopiranih činela i bas linije koja se pojavljuje odmah na početku djela, kao da skreće pozornost na sebe i ne ukazuje da bi se u budućnosti uratka nešto zapravo moglo dogoditi. No, ekspanzijom sintetičkih zvukova polako se gradi harmonična audio slika koja slušatelja polako uvlači u trans. Žanrovski bi A-stranu svrstao u deep tech, no razumijem da bi ga dio slušatelja mogao svrstati i u minimal, zahvaljujući izuzetno minimalističkom pristupu dodavanja i oduzimanja pojedinih zvučnih elemenata. Upravo to putovanje kroz emocije putem audio stimulacije osjetila je ono što najviše cijenim kod ovog pristupa elektroničkoj glazbi. Iako ovo nije stilski endem, već zvučni zapis koji može poslužiti kao integralni dio seta sličnih žanrovskih odrednica, kvalitetna produkcija je ono što će u DJ setu skrenuti na ovo djelo koje je za sad objavljeno isključivo na vinilu.

B1 Romar - 007.2

Za razliku od A-strane, na B-strani je od prvog takta jasno kakvu strukturu možemo očekivati. U startu počinje djelo koje uz standardne udaraljke ima atmosferu i funky bass u prvom planu, a tijekom nešto razigranijeg aranžmana od onog na A-strani, Ubacuju se akordi koji deep tech odvode korak bliže dub techno zvuku. Kad spominjem dub techno, ne mislim na totalno dub akorde s maksimalno otvorenim efektima kao kod klasičnih ploča koje je objavljivao Basic Channel, već suzdržanija varijanta koja omogućava ravnopravni balans audio koktela koji bez problema može poslužiti kao alat za postizanje atmosfere na nekom after beach partiju, no i u klubu za partijanere s profinjenim ukusom koji se je razvio iskustvom na plesnim podijima. Ne mogu se suzdržati i naglasiti da mi je B-strana za dvije klase bolja od A-strane, bez obzira na to što se radio o vrlo sličnom stilu. Kao i na A-strani, ne radi se o pretencioznom djelu koje naivno priprema glazbenu revoluciju, već jednostavan, dostojanstven i funkcionalan uradak koji omogućava pozitivno ozračje bez i trunke iritacije. Ploča koju toplo preporučujem svima koji žele imati kvalitetan vinil čija vrijednost neće brzo ishlapjeti zahvaljujući najezdi novih trendova.

Loading...
Loading...