Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Francuski Senat usvojio “anti-rave” zakon

Zakon ugrožava opstanak underground dance zajednice

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 24 October 2019
Francuski Senat usvojio “anti-rave” zakon

Početkom tjedna, točnije u utorak, 22.10., francuski Senat izglasao je i prihvatio prijedlog zakona koji ima za cilj dodatno kažnjavati organizatore partyja novčanim kaznama kao i omogućiti policijska djelovanja ako organizatori ne slijede zadane im smjernice.

Prijedlog je aktivirao republikanski senator Pascale Bories, u nastojanju da “bolje kontroliraju razne glazbene skupove (rave partyje) i konkretnije sankcioniraju njihove organizatore”, stoji u zakonu, prema pisanju Trax Magazina. Navode i da je njihov krajnji cilj smanjenje buke i onečišćenja okoliša.

Zakon sadrži tri stavke. Prvo, organizatori moraju u gradskoj vijećnici najaviti svako glazbeno okupljanje koji će imati manje od 500 osoba, čak i ako se organizira na privatnom posjedu. Drugo, porasle su kazne zbog kršenja zakona - kazneno djelo je sada kažnjivo sa 400 sati društvenog rada i novčanom kaznom od 3.750 eura, te su omogućene policijske pretrage, ispitivanja i oduzimanje imovine. I na kraju, cilj je stvoriti dokument između vlasti i organizatora koji će sadržavati ograničenja za planirane partyje.

Mnogi, naravno, imaju različita mišljenja oko ovog zakona. Jerome Durain, senator socijalističke skupine rekao je da bi novi zakon mogao dovesti do porasta broja underground partyja, koji neće biti sigurni za posjetitelje a ni organizatore, što bi zakon učinilo kontraproduktivnim.

Freeform, udruga za obranu, poslala je priopćenje za javnost u kojem navodi da je zakon također prilično nejasan: “Bilo da se radi o partyju, obljetnici ili privatnom koncertu u vašem vrtu, morat ćete ga najaviti u gradskoj vijećnici barem mjesec dana prije održavanja.”

Zakon se još treba predložiti Nacionalnoj skupštini, kao posljednji korak u odlučivanju hoće li definitivno stupiti na snagu.

Load the next article
Loading...
Loading...