Menu
Home Novosti Menu
Novosti

BAM-C 2.0 - Osovina je pomaknuta

Ako niste spremni putovati u inozemstvo, tijekom post-COVID 19 ere, imate loš imunitet i veliku dozu straha, ovaj članak nije za vas

  • Mixmag Adria I Foto: BAM-C promo
  • 28 April 2020
BAM-C 2.0 - Osovina je pomaknuta

Drugo izdanje Balkan Advanced Music Conference u Sarajevu, nakon razmatranja o otkazivanju ovogodišnjeg izdanja, ipak će se održati i to od 04. do 06. rujna. Iz organizacije su poručili:

''Prvo izdanje konferencije nastalo je u vrlo turbulentnom periodu za nas, a vjerujemo da kultura koja je nastala u izolaciji napuštenih skladišta zaslužuje svoj osjećaj slobode.''

Budući da je konferencija planirana za 150 do 200 ljudi, ne bi trebalo biti ni zakonskih prepreka za njeno održavanje. No ipak, prema posljednjim studijama iz Nizozemske, u narednom razdoblju bit ćemo suočeni s pojmom ''One and a half meter society'', definirano rezultatima anketa, prema kojima svega 21.2 % ispitanika želi i spremno je boraviti u zatvorenim zajedničkim prostorima kao što su kino ili kazališta, a samo 12.4% u noćnom klubu. Sudeći po tome, BAM-C 2.0 bit će samo za one najhrabrije.

U potrazi za novim modelima funkcioniranja, glazbena industrija okrenula se ekspanziji u virtualni svijet, u nastojanju da stvori neku novu vrijednost, no upitno je koliko je to dosad bilo uspješno. Jedan od primjera je i berlinska klupska inicijativa "United We Stream" koja je do sada prikupila preko 500.000 eura. Zajednički cilj je skupiti milijun eura za 9000 zaposlenika iz 250 klubova. Incijativu predvodi Lutz Leichsenring, ispred Berlin Club Commisiona, jedan od gostiju ovogodišnje konferencije BAM-C 2.0. Njegov projekat s organizacijom Vibelab (www.nighttime.org) pratit će sve slične inicijative i aktualnosti o tome kako se kultura nosi s kriznim vremenima:

''Svjedočimo teškim vremenima u kojima je kreativna zajednica širom svijeta solidarna.Inicijativa UnitedWeStream je zastupljena u 10 gradova i regija, a prikupila je više od pola miljuna eura s preko 6 milijuna pregleda. Ovo je samo pokazatelj koliko su konferencije, poput BAM-C važne u cilju povezivanja industrije.''

Druga strana digitalnog glazbenog djelovanja je posao bookinga, u cilju što boljeg globalnog pozicioniranja i popunjavanja kalendara. Na ovu temu svoja će razmišljanja predstaviti Marcus Fitzgerald, osnivač Gigmita, online booking platforme i aplikacije za povezivanje glazbenika,organizatora i festivalske mreže INES (The Innovation Network of European Showcases), projekta kojeg je pokrenulo osam međunarodnih izložbenih festivala, podržan od strane Kreativne Europe.

Sarajevo će u samoj jezgri kotline ugostiti regionalne i internacionalne prijatelje, profesionalce iz različitih sfera napredne glazbene industrije koji ostavljaju neizbrisive tragove u razvoju glazbene scene. Dnevni program BAM-C Conference osmišljen je kroz koncept predavanja/panela u kinu Meeting Point, gdje će prisutni imati priliku čuti iskustva profesionalaca, pionira, aktualnih zvijezda i pokretača sub-kultura, ali i veterana glazbenog svijeta. U srcu Sarajeva, ovo Boutique-Conference iskustvo pružit će posjetiteljima priliku za networking, kreativne doručke, 1-on-1 sesije, uz kompletan konferencijski dio sa panelima, projekcijama i glazbom, što jamči 72 sata idealnog i inovativnog glazbenog iskustva.

BAM-C ArtExpo obogaćen je i izložbom radova šibenskog grafičkog dizajnera i ilustartora – Jakova Tabule koji je osmislio vizualne identitete mnogih festivala, umjetnika i tvrtki, a kao svoj najveći uspjeh navodi izradu omota nove ploče japanske house legende Shinichora Yokote, na kojoj je sažeta njegova tridesetogodišnja muzička karijera.

Jedan od predavača je i Bojan Rajičić s beogradskog SAE Instituta, audio inžinjer koji je sticao iskustvo na nekim od najvećih festivala i koncerata u regiji, poput EXIT-a, Sea Dancea, Love Festa, Sea Stara i dr. Rajičić će otkriti što znači biti audio inžinjer i provoditi preko 120 dana na terenu.

Pored navedenih predavača, posjetitelje očekuje i drugo izdanje Music Hackathona, u suradnji s tvrtkom Mistral i Sarajevo Film Festivalom. Ovogodišnja tema Hackathona je Festival Digital Experience 2.0 koja će navesti sudionike da razmisle i ponude rješenja o unaprijeđenju festivalskih iskustava u vritualnom svijetu.

Budući da BiH nastoji svoju energiju usmjeriti prema incijativama koje okupljalju stručnjake, novost u području MICE industrije je i novi IDEALISTS Summit, u pripremi za listopad. Ideju i koncept ćepredstaviti Sanela Musić, founder of SanChild NGO i business owner of SanZen Consulting.

BAM-C uskoro kreće i sa svojim projektom BAM-C TV. Prvi serijal video poruka profesionalaca iz glazbene i kreativne industrije sa krovnom temom HACKING NOWNESS X PREDICTING FUTURE, prikazivat će se putem YouTube kanala . U prvoj epizodi gostuje osnivačica Music Export Ukraine, Dartsya Tarkovska.

''Dolazi nam novo sutra, nova verzija normalnog, novi način okupljanja. Prognoze bruje sa različitih strana, a nudi nam se strah, činjenice, paranoja, ali i nove mogućnosti, ispiti hrabrosti te sve ono što jedno pomicanje iz osovine nosi sa sobom. BAM-C, očekuje goste, od 04. do 06. rujna, u svom najizazovnijem izdanju dosad koje će biti prilagođeno pravilima i zakonskim okvirima. Veselimo se ponovnom okupljanju regije. Iako je osovina pomaknuta, kreacija je nastavljena. Vidimo se!''

Mersel Bujak, BAM-C
Load the next article
Loading...
Loading...