Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Covid potvrde postat će obavezne za ulazak u klubove u Engleskoj

Boris Johnson kaže: 'Ne želim ponovno zatvoriti noćne klubove, kao što su to učinili drugdje.'

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 20 July 2021
Covid potvrde postat će obavezne za ulazak u klubove u Engleskoj

Noćni klubovi i velike dvorane u Engleskoj morat će usvojiti COVID potvrde kao obavezu od kraja rujna, najavio je tamošnji ministar Nadhim Zahawi. Prošli tjedan Boris Johnson pozvao je noćne klubove da sudjeluju u tzv. COVID Pass shemi koja osigurava da svi posjetitelji ili imaju negativan COVID test, ili su dvostruko cijepljeni ili su imali virus u posljednjih 180 dana te imaju antitijela - iako to nije zakonska obveza.

Premijer Johnson je taj potez nazvao pitanjem “društvene odgovornosti”.

Ubrzo nakon toga Udruženje industrija noćne zabave (NTIA) napravilo je brzu anketu koja je pokazala da će 82,7% klubova i dvorana zanemarivati vladine savjete i da neće tražiti negativan test za ulazak. Vjeruje se da je nakon što su se u ponedjeljak pojavile snimke prepunih klubova, vlada započela s izradom planova da COVID potvrde postanu obavezne za prepuna mjesta - u nadi da će tako nagovoriti ljude mlađe od 29 godina da se cijepe.

Na tiskovnoj konferenciji iz izolacije u Downing Streetu, premijer Johnson je rekao da bi se, ako klubovi uskoro ne poduzmu dobrovoljne mjere, zemlja mogla krenuti prema jesenskom lockdownu zbog, kako je nazvao, “značajne prijetnje koju predstavljaju noćni klubovi.” “Ne želim ponovno zatvarati noćne klubove, noćni klubovi moraju biti odgovorni i koristiti Covid potvrde koje pokazuju dokaz o cijepljenju ili nedavni negativni test... Pridržavamo pravo naložiti takvo certificiranje.”

Michael Kill, izvršni direktor NTIA-e, objavio je izjavu reagirajući na najavu premijera rekavši: “Dakle, 'dan slobode' za noćne klubove trajao je manje od 17 sati... Najava premijera da će Covid potvrde biti obvezne za noćne klubove u rujnu, dolazi nakon što je njegov ministar zdravstva prije samo tjedan dana rekao da neće biti obvezne. Kakav apsolutni kaos”, rekao je i dodao: “Vladino izvješće o Covid potvrdama otkrilo je da donose više problema nego koristi - pa što bi moglo objasniti zaokret, baš nakon što milijuni širom Velike Britanije doživljavaju čari noćnog izlaska nakon godinu i pol dana...?”

Broj ljudi koji su 18. srpnja imali pozitivan test na COVID iznosio je 44.215 sa 7-dnevnim prosjekom od preko 40.000. Trenutačno je visoka procijepljenost mladih u dobi od 16 do 29 godina, no istraživanje Ureda za nacionalnu statistiku zabilježilo je da se 10% u dobnoj skupini dvoumilo oko cijepljenja, u usporedbi s 5% u dobi od 30 do 49 godina i 1% onih preko 50.

Load the next article
Loading...
Loading...