Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Izlazi dokumentarac koji istražuje underground partyje 90ih

Redatelj je pokrenuo Kickstarter kampanju za objavu filma 'Free Party: A Folk History'

  • Mixmag I Foto: STUART GRIFFITHS
  • 26 May 2021
Izlazi dokumentarac koji istražuje underground partyje 90ih

“Free Party: A Folk History” dokumentarni je film koji odaje počast britanskoj underground rave sceni koja je započela krajem 1980-ih a čiji se izlazak očekuje uskoro. Redatelj Aaron Trinder već radi na filmu a pokrenuo je i Kickstarter kampanju za objavljivanje dokumentarca koji govori o dugoj povijesti britanskog 'free party' pokreta koji je cvao tijekom 90-ih.

Očekuje se da će film biti objavljen sljedeće godine, za što je potrebno 20 000 funti. Prvo će se prikazati na In-Edit Music Documentary Festivalu na festivalu u Barceloni kao 'work in progress screening’.

“Novi underground razvija se uz radikalnu ideju. Zašto ova okupljanja ne bi prevazišla vikend hedonizam, odbacujući uobičajeni transakcijski odnos između rejvera i organizatora i samog komercijalizma. Zašto ne napraviti - besplatne partyje?” piše u sinopsisu filma.

Kad su se ilegalni underground i open partyji počeli pojavljivati širom Velike Britanije umjesto acid house rejvova i komercijaliziranih evenata koji koštaju, vlada je pokušala spriječiti te evente što je kulminiralo prebacivanjem partyja u ilegalu.

“Film je jedinstveni pogled na to kako je pre-internet radikalna ujedinjavajuća kultura mladih u potpunosti eksplodirala zahvaljujući usmenoj predaji i plivanjem van komercijalnih tokova i kako ta kreativna i radikalna energija i dalje izaziva turbulencije i tijekom ovih naših izazovnih vremena”, rekao je redatelj, DJ i producent Trinder.

“Free Party: A Folk History” dokumentira nasljeđe tih partyja, učeći od nekih od pionira pokreta, uključujući intervjue sa sound system kolektivima i free party ekipom iz 90-ih kao što su Spiral Tribe, DiY, Bedlam, Sugarlump, Chris Liberator i Charlie Hall.

Ovdje podržite Kickstarter kampanju, a u nastavku pogledajte najavu za “Free Party: A Folk History”.

Load the next article
Loading...
Loading...