Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Glazbenici i DJ-evi iz EU trebat će vizu za nastupe u Velikoj Britaniji od 2021. godine

Potvrđeno je da će umjetnicima trebati Tier 5 viza za nastupe

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 20 February 2020
Glazbenici i DJ-evi iz EU trebat će vizu za nastupe u Velikoj Britaniji od 2021. godine

DJ-evi i glazbenici iz EU trebat će vizu za nastup u Velikoj Britaniji od 2021. godine. U izvješću objavljenom u utorak, iz matičnog je ureda potvrđeno da će umjetnici iz EU morati podnijeti zahtjev za vizu Tier 5 (privremena radna viza) nakon što se u prosincu finalizira britanski Brexit.

Naime, Brexit će zaustaviti slobodu kretanja između Velike Britanije i EU od siječnja 2021., što znači da će umjetnicima iz EU trebati viza kako bi mogli raditi u zemlji. Politico izvještava da je viza potrebna za nastupe uživo kao i za natjecanja, audicije, različite promotivne aktivnosti, radionice, predavanja i sudjelovanje u kulturnim događanjima.

Viza Tier 5, odnosno privremena radna viza košta do 244 funte i zahtijeva potvrdu o sponzorstvu. Nakon odobrenja, takve vrste vize mogu vrijediti između 12 i 24 mjeseca. Ovakva odluka predstavlja šok za kulturnu industriju s obzirom na to da je ministar kulture Velike Britanije, Nigel Adams, još prošli mjesec tvrdio kako je “bitno” da umjetnici iz EU zadrže slobodu kretanja. Zahtjev za vizu imat će izravan učinak na glazbenu industriju; pododbor Doma lordova EU za unutarnje poslove još je 2018. godine zaključio da će “takav razvoj događaja naštetiti britanskom kulturnom sektoru i predstavljati značajan gubitak publici koja uživa vidjeti talente iz cijele Europea koji nastupaju u Velikoj Britaniji”.

Load the next article
Loading...
Loading...