Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Grammy promijenio kategoriju “World music“ jer ima konotacije kolonijalizma

Kategorija je preimenovana u Najbolji globalni glazbeni album

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 5 November 2020
Grammy promijenio kategoriju “World music“ jer ima konotacije kolonijalizma

Nagrada Grammy mijenja naziv svoje kategorije 'Best World Music Album' u 'Best Global Music Album' kako bi se izbjegle “konotacije kolonijalizma”.
U njihovoj izjavi stoji: “Tijekom ljeta razgovarali smo s umjetnicima, etnomuzikolozima i lingvistima iz cijelog svijeta koji su utvrdili da postoji prilika da se kategorija najboljih svjetskih glazbenih albuma ažurira prema relevantnijem, modernijem i uključivijem pojmu. Promjena simbolizira odmak od konotacija kolonijalizma, folka i 'neamerikanaca' koje je nekadašnji izraz utjelovio prilagođavajući se trenutnim trendovima slušanja i kulturnoj evoluciji među različitim zajednicama koje bi mogao predstavljati”, zaključili su.

Pojam 'World music' nastao je u Velikoj Britaniji 1987. godine kao pojam za promicanje 'ne-zapadnjačkih' umjetnika; kao kategorija na Grammyjima pokrenuta je 1992. godine. Posljednjih je godina bila kritizirana zbog toga što je previše nejasna i homogena da da bi pokrila širinu glazba koju opisuje, kao i to da je drugačija od 'ne-zapadnjačkih' umjetnika.

Ovo nije prva poromjena imena kategorije koju je Grammy predstavio - početkom godine su odustali od izraza 'urbani' pri opisivanju glazbe 'crnačkog porijekla'.

Load the next article
Loading...
Loading...