Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Velika Britanija upravo odobrila paket podrške kulturi u iznosu od 1.57 milijardi funti

Nedavno je i u Hrvatskoj predstavljen novi paket mjera pomoći kulturi pa slobodno usporedite mjere

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 6 July 2020
Velika Britanija upravo odobrila paket podrške kulturi u iznosu od 1.57 milijardi funti

I dok se kod nas još raspravlja o izbornim rezultatima a rijetki razmišljaju o kulturi, britanska vlada upravo je odobrila paket podrške koncertnim dvoranama, kazalištima, muzejima, galerijima... u iznosu od 1,57 milijardi funti. Paket - koji također pokriva neovisna kina i druga kulturna mjesta - podijeljen je u darovnice i zajmove. Ta je odluka došla nakon pritiska predstavnika industrije koji su upozorili da će pandemija koronavirusa imati ozbiljne posljedice na sektor umjetnosti i kulture.

Kulturne organizacije u Engleskoj dobit će 1,15 mlrd. funti, točnije 270 milijuna funti zajma i 880 milijuna funti bespovratnih sredstava. Također je osigurano 100 milijuna funti usmjerene podrške za englesku baštinu i nacionalne kulturne institucije u Engleskoj. Škotska, Wales i Sjeverna Irska dobit će po 97 milijuna, 59 milijuna i 33 milijuna funti, dok će 120 milijuna funti biti usmjereno na ponovno pokretanje gradnje na projektima kulturne infrastrukture i izgradnje baštine, koji su pauzirani zbog COVIDA-19.

Za uspredbu, nedavno su u Hrvatskoj također odobrene nove mjere iz Ministarstva kulture, koje je okviru drugog paketa mjera, čiji je cilj poticanje i ponovno pokretanje proizvodnje i distribucije kulturnih sadržaja, osiguralo ukupno 300 milijuna kuna kreditnih linija namijenjenih kulturnim i kreativnim industrijama. Poduzetnici u kulturi, uključujući i one iz glazbenog i koncertnog segmenta poslovanja, moći će podići kredit kod banke do 800.000 eura za koje Vlada Republike Hrvatske daje stopostotno jamstvo. Zbog tog jamstva, kamatna stopa iznosit će maksimalno do 2 % što će značajno olakšati zainteresiranim poduzetnicima odluku da koriste ovu mogućnost. Taj program potpora odobren je od strane Europske komisije a osim njega, još dvije mjere dio su strategije za izlazak iz krize: kultura on-line, otvoren novi prostor za umjetnike kroz europski socijalni fond gdje je osigurano 35 milijuna kuna za umjetnike, kako bi kroz predstojeće razdoblje mogli biti plaćeni za dostupnost kulture putem on-line platformi te natječaj Poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama s ciljem prilagodbe “novom normalnom”, u iznosu od 8 milijuna kuna. Više informacija možete naći na ovom linku.

Load the next article
Loading...
Loading...