Menu
Home Novosti Menu

Izvještaj: Outlook festival

Preko 12 i pol tisuća posjetitelja iz 30 zemalja došlo se se pozdraviti s tvrđavom Punta Christo, domom ovog najvećeg europskog slavlja bass glazbe u proteklih deset godina

  • Roberta Novosel I Foto: Daniel Kiršić i Marko Obradović Edge
  • 10 September 2019
Izvještaj: Outlook festival

Prošli je vikend podržano posljednje, oproštajno izdanje Outlook festivala od Štinjana, festivalske lokacije posljednje desetljeće. 12. izdanje festivala koji slavi soundsystem kulturu i bass glazbu simbolično je nazvano The Final Fort, a okupio je preko 12 i pol tisuća posjetitelja iz 30 zemalja te preko 300 najboljih bass izvođača.

Otvorenje Outlooka u Areni započelo je i više nego dobro uz najjače ime dubstep scene - Malu, sa orkestrom Outlooka. Iako na prvu zvuči kao nemoguća misija, Mala je proširio nove horizonte u glazbi ovim nastupom i dokazao kako se glazba može dići na novi level. Nakon orkestra i Male, uslijedili su Gentleman's Dub Club koji su svojom pozitivnom energijom digli sve na noge, a Johnnyjev osmijeh izmamio je vesele reakcije publike. Nakon njih uslijedili su Loyle Carner, Shy FX i Andy C, imena koja su ujedno bila i razlog zbog čega je cijeli koncert bio rasprodan. Arena se ispunila rekordnim brojem do sada sa čak osam tisuća posjetitelja.

Shy FX ne samo da je bio jedan od vodećih imena u Areni, već i na Clearingu u četvrtak. Clearing se ubrzo popunio sa pet tisuća ljudi što je pokazalo kako je ovaj festival ove godine jači nego ikad. Istu tu večer, Moat se tresao uz prljavi jungle set Barely Legal koja je posjetitelje pripremila za najjače ime domaće scene Filipa Motovunskoga. Subdubom su prevladala domaća imena poput DR Obi & Anja G, Banana Zvuk te Egoless.

Petak je prošao malo mirnije jer uz srijedu i četvrtak koji su bili puni bolesno dobrim imenima, trebalo je skupiti energije za vikend. Najjači stage bio je The Garden kojemu je drugo ime postalo dubstep s obzirom da su se na njemu izmijenjivala imena poput Commodo, Egoless te naravno, Mala.

Subota je započela neočekivano, osobito za mladoga dečka po imenu Joshua Hill. Mladi Joshua koji je na festival došao s namjerom održavanja prakse, dobio je priliku nastupati na jednom od najpoznatijih stageva, Moatu, i to b2b uz ONEMANA. Organizatori Outlooka ovom su prilikom pokazali svoju otvorenost prema novim izvođačima pruživši mu priliku da pokaže svoj talent. Ostatak večeri nastavio se u tonu drum&bassa i junglea uz jaka imena poput Ant TC1-a te Goldiea. Pravi UK garage zvuk odjeknuo je sa Moata, dok su se u međuvremenu na Gardenu isprepleli beatovi dubstepa za koji su bili zaslužni Hatcha i Rusko.

Nedjelja koja je uvijek najjači dan bila je nažalost popraćena vremenskim neprilikama, no mlade britance ni kiša nije zaustavila da uprljaju svoje tenisice dugo u noć. Nastup Tommyja Casha definitvno je bio onaj koji smo svi dugo iščekivali, osobito njegovu izvedbu pjesme “Who” koja se nedavno našla na novome albumu Modeselektora. Osim Tommyja Casha, napokon sam imala priliku i zaviriti na Moat kako bi poslušala pravi UK grime, odnosno Flowdana. Tvrdi bass i njegovo repanje dokazali su da je underground scena jača nego ikad.

Svi ljubitelji soundsytsema svjesni su kakva je poslastica ovaj festival pa nije ni čudo da je ovo jedna od rekordno posjećenih godina. Festival je ugostio preko 100 imena, a uz partije na poznatoj tvrdavi, posjetitelji su imali prilike uživati i na boat partyjima. Ove godine je i Boiler Room ugostio jedan brod, a aktualni su bili i tuneli. Tuneli Zerostrasse dali su poseban štih underground glazbi za koju su bili zaduženi Alix Perez, Halogenix te mnoga druga imena. Povijest se ispisala, a što nas čeka dogodine, tek ćemo doznati.

Loading...
Loading...