Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Phil Spector, pop producent i osuđeni ubojica, umro je u zatvoru

Spector je služio 19 godina kazne za ubojstvo holivudske glumice Lane Clarkson 2003. godine

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 18 January 2021
Phil Spector, pop producent i osuđeni ubojica, umro je u zatvoru

Utjecajni glazbeni producent Phil Spector umro je u zatvoru u dobi od 81 godine dok je služio 19 godina kazne zbog ubojstva glumca Lane Clarkson. Američki producent bio je poznat u glazbenom svijetu po razvijanju Wall of Sound formule šezdesetih godina prošlog stoljeća koja je bila prilagođena tome da studijske snimke zvuče puno i orkestralno na radiju i džuboksima tog doba.
2009. godine osuđen je za ubojstvo holivudske glumice Lane Clarkson, koju je upucao u svojoj vili u Kaliforniji nakon što su se vratili u njegov dom nakon sastanka u losanđeleskom House of Bluesu, u kojem je Clarkson u to vrijeme radila.

Otprilike sat vremena nakon što su stigli u Spectorov dom, njegov je vozač izvijestio da je čuo pucanj i vidio Spectora kako izlazi iz kuće, držeći u okrvavljenim rukama pištolj i govoreći: “Mislim da sam nekoga ubio.” Kasnije je tvrdio da je njezina smrt “slučajno samoubojstvo”. Tužiteljstvo je na suđenju Spectoru tvrdilo da je on prethodno prjetio pištoljem još četiri žene, odnosno svaki put kad je bio pijan i ljut na žene koje su odbijale njegovo udvaranje. Nakon suđenja 2007. godine, Spector je 2009. jednoglasnom presudom proglašen krivim za ubojstvo drugog stupnja.

Preminuo je u subotu, 16.1., “prirodnom smrću”, u zatvoru u Kaliforniji dok je izdržavao kaznu za spomenuti zločin. Kalifornijski odjel za korekcije i rehabilitaciju dao je izjavu u kojoj stoji: “Zatvorenik kalifornijske zdravstvene ustanove Phillip Spector proglašen je mrtvim uslijed prirodne smrti u 18:35 u subotu, 16. siječnja 2021., u vanjskoj bolnici. Njegov službeni uzrok smrti utvrdit će se medicinski tehničari u uredu šerifa okruga San Joaquin.”
Prema TMZ-u, umro je od komplikacija povezanih s virusom COVID-19. Taj portal izvještava da mu je virus dijagnosticiran prije četiri tjedna te da je zbog njega prebačen iz zatvorske ćelije u bolnicu, ali se oporavio dovoljno dobro da se vrati u zatvor. Ipak, u subotu su ga opet doveli u bolnicu zbog poteškoća s disanjem, gdje je na kraju i umro.

Spector, koji je rođen u New Yorku 1939. godine, a s majkom se preselio u Los Angeles nakon što je otac počinio samoubojstvo dok je bio dijete, u svojoj je karijeri surađivao s velikim umjetnicima kao što su The Beach Boys, Bruce Springsteen, Tina Turner i The Beatles, proizvevši 20 top 40 hitova između 1961. i 1965.
Prije studija, bio je u bendu nazvanom The Teddy Bears, s trojicom srednjoškolskih prijatelja, koji su 1958. imali hit singl s tekstom preuzetim sa nadgrobnog spomenika njegova oca: “To know him is to love him.” Stvar je bila broj jedan na Billboard Hot 100, ali grupa se raspala već iduće godine.

Spector se povukao iz produkcije zbog ovisnosti o drogama i alkoholu 1980-ih i 1990-ih, povremeno se vraćajući zbog posebnih projekata. Tijekom 1970-ih postao je povučeniji, a sve češće su se mogli čuti uznemirujući izvještaji o njegovom ponašanju, primjerice situacija kad je prislonio pištolj na glavu Leonarda Cohena tijekom snimanja filma “Death of a Ladies 'Man”.
Veronica “Ronnie” Bennett, pjevačica The Ronettesa, koja je bila Spectorova druga supruga (razveli su se 1974.), u svojoj je autobiografiji iz 1990. godine detaljno opisala stravično zlostavljanje kojem bila izložena, uključujući Spectorove prijetnje da će je ubiti i izložiti njezino tijelo u kovčegu sa staklenim poklopcem. “Mogu samo reći da sam, kad sam ga ostavila početkom 70-ih, znala da ću, ako ne odem, tamo umrijeti”, napisala je.
O smrti svog bivšeg supruga oglasila se na Instagramu gdje je napisala da je “bio sjajan producent, ali loš suprug. Nažalost, Phil nije mogao živjeti i funkcionirati izvan studija. Ulovilo ga je crnilo, a to je oštetilo mnoge živote.”

Load the next article
Loading...
Loading...