Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Preminula Denise Johnson, glavni vokal Madchester ere

Pjevala je i na legendarnom albumu Primal Screama, “Screamadelica”

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 28 July 2020
Preminula Denise Johnson, glavni vokal Madchester ere

Denise Johnson, jedna od glavnih ženskih vokala bendova iz Madchester ere, kao što su Primal Scream i A Certian Ratio, preminula je u 57. godini.
Vijest je objavio njezin prijatelj putem Twittera a potom je njezina obitelj dala i službenu izjavu za BBC Radio Manchester. U izjavi se ne spominje uzrok smrti ali je poznato kako je bila bolesna prošli tjedan a još jučer je snimljena sa inhalatorom.
Kao vokal Denise je gostovala na brojnim albumima, uključuju njezin sjajni doprinos legendarnom izdanju “Screamadelica”, Primal Screama, a njen je vokal i na njihovim stvarima koje je ko-producirao Andrew Weatherall, “Don’t Fight It, Feel It” i “Come Together”.

Johnson je pjevala i vokale na stvarima Joy Divisiona te projekta Electronic, iza kojeg stoje član New Ordera Bernard Sumner i gitarist Smithsa, Johnny Marr. Gostovala je i na debitantskom solo albumu Bernarda Butlera iz Suedea te Iana Browna iz The Stone Rosesa.

Objavila je i neke solo stvari, između ostalih i singlove iz 90-ih godina “I Believe”, “Inner Peace” (obje su izašle na labelu Hologram Records koji je pokrenula) kao i “Rays of the Rising Sun”, stvar koje je kasnije postala klupski hit nakon što ju je remiksirao K-Klass. Godine 2017. Johnson je objavila svoj debitantski akustični singl “I’m Not In Love”, a 2018. objavila je akustičnu verziju stvari “True Faith” iz 1987. New Ordera.

Nedavno je završila i snimanje debitantskog solo albuma s coverima poznatih “Manchester” pjesama. Zove se “Where Does It Go”, a izlazi u rujnu.

Denise Johnson rođena je i odrasla u Manchesteru, a naučila je pjevati slušajući majčinu zbirku ploča glazbenika kao što su Diane Ross, Gladys Knight i Simon & Garfunkel. Prva grupa kojoj se pridružila bio je soul bend Fifth of Heaven u kasnim 80-ima, a prvu je svirku s njima imala u Wembley Areni, kao predgrupa za Maze i Frankie Beverly.

Na društvenim mrežama su joj počast odali brojni glazbenici među kojima su i 808 State, Ian Brown, Erol Alkan...

Load the next article
Loading...
Loading...