Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Preminuo Biz Markie

Omiljeni reper bio je poznat kao 'Clown Prince of Hip Hop'

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 19 July 2021
Preminuo Biz Markie

Njujorški reper, producent, DJ i beatboxer Biz Markie umro je u 57. godini. Prema izjavi njegove PR-ice Jenni Izumi, preminuo je u petak navečer, mirno, uz svoje najmilije. Uzrok smrti nije otkriven.

Izumi je u izjavi rekla: “Zahvalni smo na brojnim pozivima i molitvama podrške koje smo dobili u ovim teškim vremenima. Biz je stvorio naslijeđe koje će zauvijek slaviti njegove kolege i obožavatelji čiji je život uspio dotaknuti kroz glazbu, kroz svojih preko 35 godina djelovanja. Za sobom ostavlja ženu, brojne članove obitelji i bliske prijatelje kojima će nedostajati njegova živahna osobnost, stalne šale i česta zezancija. Molimo vas da poštujete privatnost dok se obitelj oprašta od svog voljenog.”

Najveći hit Biz Markiea bio je singl iz 1989. godine “Just A Friend”, koji zorno pokazuje njegov stil šaljive naracije, dosegavši 9. mjesto na ljestvici Billboard Hot 100. Humor Biz Markieja pribavio mu je nadimak “Clown Prince of Hip Hop”.

Umjetnik, pravog imena Marcel Theo Hall, rođen je u Harlemu, a odrastao je na Long Islandu, prvo se probivši kao izvođač u noćnim klubovima NYC-a, gdje je impresionirao talentom za freestyle i beatbox. Govoreći o podrijetlu svog imena za Washington Post 2019. godine, rekao je: “Biz dolazi od prve hip hop stvari koju sam čuo. Bila je to '77. ili '78., Od braće L. Grand Wizard Theodore bio je DJ, i reperi su bili Kevvy Kev, Master Rob i Busy Bee Starski. Volio sam Busy Beea. Zvao sam se Bizzy B Markie, a nakon nekog vremena sam to zamijenio za Biz Markie jer su me Markie zvali u mom kvartu.”

Biz Markie u svojoj je karijeri objavio pet studijskih albuma u razdoblju od 1988. do 2003., a drugi album ‘The Biz Never Sleeps’ 1989. pokazao se kao njegov najuspješniji, čemu je pomogao i uspjeh istaknutog singla “Just A Friend”.

Dijabetes mu je dijagnosticiran 2014. godine, a zbog bolesti je tijekom 2020. hospitaliziran na nekoliko tjedana.

Brojni kolege odali su mu počast, pogledajte u nastavku.

Load the next article
Loading...
Loading...