Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Legenda reggaea Bunny Wailer preminuo u 73. godini

Bio je posljednji živući izvorni član kultne grupe Bob Marley and the Wailers

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 3 March 2021

Legenda reggaea Bunny Wailer preminuo je u 73. godini.
Uzrok smrti još nije potvrđen. Prebolio je moždani udar u listopadu 2018. što je rezultiralo problemima s govorom, a u bolnici je opet završio i nakon drugog moždanog udara, u srpnju 2020. godine.
Jamajkanski umjetnik iz Kingstona, pravog imena Neville O'Riley Livingston, bio je posljednji živući izvorni član reggae grupe The Wailers koju je osnovao zajedno s Bobom Marleyem i Peterom Toshom 1963. godine.
Bunny Wailer i Bob Marley bili su prijatelji iz djetinjstva koji su postigli svjetski uspjeh zajedno s hitovima kao što su “Simmer Down” i “Stir It Up”. Dijele polusestru Pearl Livingston, rođenu od Bunnyjeva oca i majke Boba Marleyja.
Bunny je 1974. otišao u solo vode, nakon čega je tri puta osvojio GRAMMY nagrade u kategoriji najboljeg reggae albuma, 1991. za “Time Will Tell: A Tribute to Bob Marley”, 1995. za “Crucial! Roots Classics” te 1997. za “Hall of Fame: A Tribute to Bob Marley's 50th Anniversary”. Također je sudjelovao na Grammyjem nagrađenom albumu Tootsa ant the Maytalsa “True Love” iz 2004. godine.
Bunny je osnovao i izdavačku kuću Solomonic koja je objavila stotine izdanja, od kojih su mnoga i njegov vlastiti materijal.
2017. godine Bunny je od strane jamajčanske vlade odlikovan Ordenom za zasluge, što je četvrta najviša počast u zemlji. Prije toga je 2012. godine odlikovan petom najvišom čašću, Redom Jamajke.
Godine 2017. Bunny je u Kingstonu otvorio muzej u povodu svog 70. rođendana, nazvan The Wailers 'Museum - A Tribute to the Life and Legacy of Bunny Wailer.
Intervju s Bunnyjem Wailerom pogledajte u nastavku.

Load the next article
Loading...
Loading...