Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Preminuo Calvin Simon, suosnivač Parliament-Funkadelica

Basist Parliament-Funkadelica Bootsy Collins potvrdio je vijest putem Instagrama

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 12 January 2022
Preminuo Calvin Simon, suosnivač Parliament-Funkadelica

Suosnivač legendarnog funk kolektiva Parliament-Funkadelic, Calvin Simon preminuo je sa 79 godina. Boosty Collins, basist Parliament-Funkadelica, objavio je vijest na Instagramu: “Izgubili smo još jednog izvornog člana Parlamenta-Funkadelica. Prijatelj, kolega iz benda i stari kuler, gospodin Calvin Simon bio je bivši član Parliament-Funkadelica. Ušao je u Rock and Roll Kuću slavnih 1997. s petnaest članova P-Funka! POČIVAO U MIRU.”

Njegov kolega iz benda, George Clinton, objavio je na Facebooku: “Neka počiva u miru moj brat P-Funk, gospodin Calvin Simon, dugogodišnji pjevač Parliament-Funkadelica. Fly on Calvin!”

Calvin Simon je rođen u Beckleyju u Zapadnoj Virginiji, a svoju glazbenu karijeru započeo je pjevajući u crkvenom zboru. Kada se s obitelji preselio u New Jersey, radio je kao brijač te je kao 13-godišnjak upoznao Clintona i Gradyja Thomasa, kao i Raya Davisa i Fuzzyja Haskinsa. To je bio početak 'barbershop kvinteta' koji je prerastao u Parliament. Kada se Parliament razvio, Calvin se pojavio na djelima kao što su 'Mothership Connection' i 'Funkentelechy vs. the Placebo Syndrome' kao i na albumima Funkadelica 'Maggot Brain' i 'Cosmic Slop'.

Parliament je promijenio ime u Funkadelic nakon problema s diskografskom kućom 1970. Nakon što su vratili prava na ime The Parliament, odlučili su ga skratiti samo na Parliament. Funkadelic je nastavio s produkcijom underground ploča, dok su radeći na Parliamentu radili komercijalniji R&B.

Za Tampa Bay Times je Calvin Simon 2017. rekao: “Otvorili smo put Princeu, Dr. Dreu i Snoop Doggu. U gospelu, Kirk Franklin je uzeo jednu od naših pjesama za pjesmu. Naučili smo teške lekcije s izdavačkim kućama i zato ljudi sada znaju bolje. Oni znaju da moraju posjedovati sebe.”

Nakon što je napustio grupu, Calvin je nastavio raditi na gospel glazbi i izdao album 'Share the News' za vlastitu izdavačku kuću Simon Sayz. Otprilike u isto vrijeme kada je započeo solo karijeru, Calvin se vratio u Berkley gdje je pomogao u izgradnji nove crkve, Sky Baptist Church, gdje je ponovno kršten. Dok se pripremao za turneju svog albuma Calvinu je dijagnosticiran rak štitnjače i podvrgnut je operaciji grla. Kasnije je objavio album ‘It’s Not Too Late’ koji je objavljen nakon što je suprugu Jennifer izgubio od raka.

"Izvorna glazba Parliament-Funkadelica nosila je pozitivnu poruku i vibe, samo na zabavan način", rekao je na svojoj web stranici. “Prava glazba, pravi aranžmani, čista radost. Mislim da će se dugogodišnji obožavatelji opet povezati s tom glazbom. Novi obožavatelji mogu doživjeti moju verziju gospel glazbe, koju ja zovem 'Sanctified Funk'. To je glazba bez sintisajzera i auto-tuninga.”

Load the next article
Loading...
Loading...