Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Preminuo Lou Ottens, izumitelj audio kazete

Nizozemski inženjer umro je u 94. godini

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 12 March 2021
Preminuo Lou Ottens, izumitelj audio kazete

Lou Ottens, izumitelj audio kazete, preminuo je u 94. godini u svom rodnom gradu Duizelu. Iza sebe je ostavio nasljedstvo od preko 100 milijardi kazeta prodanih širom svijeta otkako je taj format izumio početkom 60-ih.
Ottens je bio šef razvoja proizvoda za Philips 1960. godine i on i njegov tim razvili su kazetu prije nego što su je predstavili na sajmu elektronike u Berlinu 1963. godine.
Ubrzo je sklopio ugovor s Philipsom i Sonyjem koji su od njegovog modela napravili patentiranu verziju kazete nakon što su konkurentni, točnije druge japanske tvrtke pokušavale napraviti trake različitih veličina.
Kazeta je napravila revoluciju u načinu na koji su ljudi slušali glazbu, a nekih 20 godina kasnije Ottens je to ponovio uključivanjem u proizvodnju kompaktnog diska (CD-a), opet s Philipsom.
Po odlasku u mirovinu 1986. rekao je da mu je jedino žao što Philips nije smislio ideju za Walkman, jedan od najpoznatijih Sonyjevih proizvoda.
Ottensovo nasljeđe trajat će i dalje, posebno kad uzmemo u obzir trenutnu popularnost kazeta, čija je prodaja porasla za 100% u prvoj polovici 2020. godine prema UK Charts Companyju.

Load the next article
Loading...
Loading...