Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Malik B, jedan od osnivača Rootsa, preminuo u 47. godini

Reper je s bendom 2000. godine osvojio nagradu Grammy

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 30 July 2020
Malik B, jedan od osnivača Rootsa, preminuo u 47. godini

Malik Abdul Baset aka Malik B, dugogodišnji član grupe The Roots, umro je u dobi od 47 godina.

Članovi Rootsa vijest su objavili na Twitteru: “Sa žaljenjem vas obavještavamo o odlasku našeg voljenog brata i dugogodišnjeg člana Rootsa Malika Abdul Baseta. Neka ostane upamćen po svojoj predanosti islamu i inovativnosti, te kao kao jedan od najdarovitijih MC-ja svih vremena.” Još nije objavljen uzrok smrti.

Malik B pridružio se Ahmiru “Questlove” Thompsonu i Tariku “Black Thought” Trotteru, koji su već nastupali kao Radio Activity i Black to the Future, te basistu Leonardu “Hub” Hubbardu te su pokrenuli prvu postavu Rootsa (tad s punim imenom The Square Roots), krajem osamdesetih. Skratili su ime na The Roots 1992. godine nakon što su doznali da postoji lokalne folk skupina imena The Square Roots. Ostao je stalni član prva četiri albuma grupe: od debija “Organix” iz 1993. do “Do You Want More?!!!??!” iz 1995., “Illadelph Halflife” iz 1996. te “Things Fall Apart” iz 1999. Potonji se smatra njihovim breaktrough albumom, jer je bio prvi koji se prodao u više od 500 000 primjeraka. Bio je nominiran za nagradu Grammy za najbolji rap album 2000. godine, ali je izgubio od Eminemovog “Slim Shady LP” albuma, iako je pjesma “You Got Me” osvojila nagradu Grammy za najbolji rap album od strane dueta ili grupe.

Malik B napustio je Rootse uoči izdavanja njihovog albuma “Phrenology” iz 2002. godine. Razlozi njegovog odlaska nikada nisu službeno otkriveni, iako Black Thought spominje odlazak na stvari “Water” s tog albuma, koja je posvećena Maliku i govori o njihovom susretu i osnivanju The Rootsa. On je kasnije gostovao na tri pjesme na sedmom albumu Rootsa “Theory Game” te na dvije pjesme na njihovom albumu “Rising Down” iz 2008. godine. Godine 2005. objavio je solo mixtape pod nazivom “Street Assault”, a 2015. surađivao je s Mr. Greenom na izdavanju albuma “Unpredictable”.

Load the next article
Loading...
Loading...