Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Spotify će navodno početi plaćati manje naknade manje popularnim izvođačima

Streaming servis navodno planira podići prag za isplate tantijema na 1000 reprodukcija po pjesmi

  • Mixmag/Reet Talreja (Unsplash)
  • 8 November 2023
Spotify će navodno početi plaćati manje naknade manje popularnim izvođačima

Spotify je najavio da će promijeniti strukturu plaćanja tantijema, a izvješća tvrde da će plaćati manje tantijema manje popularnim izvođačima. Ova nova struktura navodno uvodi minimalni zahtjev za streamove po pjesmi kako bi izvođači uopće mogli biti plaćeni. Prema Billboardu, Spotify će “demonetizirati pjesme koje su prethodno dobivale 0,5% Spotifyjevog tantijema”. To će utjecati na izvođače koji ne dobiju značajnu količinu streamova, na sve koji su optuženi za prijevaru i na sve koji prenose bijeli šum ili zvukove prirode. Music Business Worldwide izvještava da će se novac preraspodijeliti putem Spotifyjevog Streamshare tantijema i isplate popularnijim pjesmama na platformi.

U nedavnom razgovoru sa Spotifyjem, Music Business Worldwide je otkrio da će točan broj za minimalni prag biti 1000 reprodukcija. Izvještava i da je ovaj potez “osmišljen kako bi [demonetizirao] populaciju pjesama koje danas u prosjeku zarađuju manje od pet centi mjesečno”. Nije poznato kako će Spotify odrediti spada li pjesma u kategoriju bijelog šuma ili zvukova prirode.

U izjavi za Mixmag, iz Spotifya su rekli: “Uvijek procjenjujemo kako možemo najbolje služiti umjetnicima i redovito razgovaramo s partnerima o načinima za unapređenje integriteta platforme. Trenutno nemamo vijesti za podijeliti.”

United Musicians and Allied Workers rekli su putem društvenih medija: “Umjetnici imaju rješenja za popravak streaminga, ali Spotify ih ne sluša. Umjesto toga, predlažu promjene koje će još više obogatiti vrh piramide i još više onemogućiti glazbenicima da imaju koristi od streaminga.”

Future of Music Coalition dodaju: “Ovo označava ozbiljan odmak od načina na koji je usluga predstavljena zajednici glazbenika pri pokretanju, kao jednaki uvjeti koji tretiraju sve pjesme na isti način. S vremenom se Spotify sve više udaljavao od tog obećanja.”

Konkretne promjene u načinu na koji će Spotify mjeriti tantijeme trenutno nisu jasne jer će kompaniji trebati novi ugovori s većinom diskografskih kuća i distributera prije uvođenja plana. Billboard tvrdi da će velike diskografske kuće vjerojatno prihvatiti ovu promjenu jer generira više novca. Spotify je trenutno u pregovorima s mnogim diskografskim kućama kao što je Universal Music Group (UMG), a NME izvještava da je izvršni direktor UMG-a najavio “novoprošireni ugovor” sa Spotifyjem koji će biti “usmjeren na umjetnike” i koristiti “pravim umjetnicima sa stvarnom bazom obožavatelja.”

Plan naknade navodno će biti implementiran početkom sljedeće godine.

Load the next article
Loading...
Loading...