Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Što trebaju znati svi EU glazbenici prije ulaska u UK od 2021.

Dodatna pojašnjenja oko ulaska u UK s vizom od siječnja 2021.

  • Mixmag Adria I Foto: John Cameron
  • 10 March 2020
Što trebaju znati svi EU glazbenici prije ulaska u UK od 2021.

Svi glazbenici s prebivalištem u jednoj od EU članica, od siječnja 2021. moći će nastupati u UK na jedan od ova tri načina:

Prva opcija je garantno pismo poslodavca (Tier 5 Certificate of sponsorship) koje se izdaje na period od 3 mjeseca, tijekom kojih glazbenik ima pravo nastupanja. Cijena navedenog certifikata ovisi o usluzi, odnosno tipu i broju nastupa, ali ona je svakako niža od standardne radne dozvole (Tier 5 visa). Unatoč tome, uvjeti za dobivanje Tier 5 certifikata isti su kao u slučaju radnih dozvola, a možete ih provjeriti ovdje.

Druga opcija je plaćena jednomjesečna radna viza koja stoji 95GBP. U ovom slučaju nije potrebna nikakva potvrda od strane poslodavca, ali su i uvjeti za njeno odobrenje znatno stroži nego u slučaju Tier 5 certifikata. Sve detalje možete pronaći ovdje.

Treća i najskuplja opcija je standardna radna viza (Tier 5 visa) koja stoji 244GBP i izdaje se na godinu dana, uz obveznu potvrdu poslodavca. Uvjete za izdavanje radne vize u UKmožete pronaći ovdje.

Britanska vlada podržala je i manji broj glazbenih događaja i festivala svojim programom ''Permit Free Festival'', no većina glazbenika koji, od iduće godine, budu nastupali u UK, morat će, prethodno, ispuniti uvjete za jednu od navedenih opcija i pribaviti potrebne isprave.

Ono što je bitno za napomenuti jest da navedena pravila još uvijek nisu potvrđena i podložna su promjenama do kraja ove godine, što bi za glazbenike moglo značiti možebitni povoljniji dogovor između UK-a i EU-a, ali i mogućnost da se uvede režim radnih viza za sve. Ipak, među booking agencijama vlada mišljenje kako će se, u slučajevima dolaska glazbenika iz EU, uvesti jednostavan postupak, najsličniji trenutnoj opciji izdavanja Tier 5 certifikata.

Load the next article
Loading...
Loading...