Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Više od polovice glazbenika kaže da bi tajili upotrebu AI-a u svojim pjesmama

Studija koju je proveo Pirate Studios otkrila je da bi samo 48% umjetnika bilo transparentno u vezi s korištenjem umjetne inteligencije

  • Mixmag/Cottonbro studio/Pexels i Pirate Studios
  • 7 November 2023
Više od polovice glazbenika kaže da bi tajili upotrebu AI-a u svojim pjesmama

U nedavnom istraživanju Pirate Studiosa, više od polovice glazbenika reklo je da ne bi otkrili korištenje umjetne inteligencije pri stvaranju glazbe. Studija je postavila pitanja za 1141 umjetnika i otkrila “rastuću otvorenost prema AI tehnologiji unutar glazbene zajednice”. 25% ispitanih glazbenika već je zaronilo u svijet glazbene produkcije uz pomoć umjetne inteligencije, dok je 46% navelo da bi bili voljni koristiti glazbene alate umjetne inteligencije u budućnosti.

Iako postoji jasna većina glazbenika koji favoriziraju upotrebljivu AI glazbenu tehnologiju, postoji jasan jaz u transparentnosti jer je 52% ispitanika potvrdilo da bi sakrili upotrebu AI u svojoj glazbi. To je vjerojatno zbog straha od reakcije u glazbenoj zajednici, budući da je 53% ispitanih glazbenika navelo da bi bili zabrinuti zbog percepcije publike o glazbi nastaloj uz pomoć umjetne inteligencije.

David Borrie, suosnivač i izvršni direktor Piratea usporedio je uvođenje umjetne inteligencije u studiju s auto tuneom, koji se također suočio s kritikama u početku, ali je na kraju pronašao svoje mjesto u glazbenoj produkciji.

U anketi se također pitalo glazbenike koji su već koristili umjetnu inteligenciju, u kojoj im je fazi u procesu stvaranja glazbe najviše pomogla umjetna inteligencija, a odgvoori su pokazali da je riječ većinom o fazi pisanja pjesama i skladanju:

Umjesto da koriste AI tehnologiju kod tehničke strane glazbene produkcije, odnosno za miksanje, mastering i vokalnu obradu, čini se da umjetnici AI vide kao pomoć za kreativnu inspiraciju jer bi preferirali korištenje AI alata u pisanju pjesama, stvaranju beatova i aranžmanima.

To otvara pitanja o gubitku autentičnosti umjetničkih kreacija unutar glazbene zajednice, što su glazbenici koji bi se suzdržali od korištenja umjetne inteligencije naveli kao glavni razlog svoje suzdržanosti. U međuvremenu, umjetnici koji bi koristili umjetnu inteligenciju u glazbi naveli su znatiželju, povećanu kreativnost i učinkovitost kao svoja tri primarna motivatora u studiji.

Cijele nalaze studije pročitajte OVDJE.

Load the next article
Loading...
Loading...