Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Techno je žanr “najmanje učinkovit za smanjenje tjeskobe”

Novo istraživanje otkrilo je da je techno najmanje opuštajući oblik glazbe; doduše, oni koji su vikend proveli u Movementu ili Berghainu možda se neće složiti...

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 15 February 2021
Techno je žanr “najmanje učinkovit za smanjenje tjeskobe”

Prema novoj studiji, techno je žanr “najmanje učinkovit za smanjenje tjeskobe”.
Ukupno 1540 dobrovoljaca u dobi između 18 i 65 godina slušalo je raznoliku glazbu, a techno, dubstep i rock himne 70-ih bile su tri vrste glazbe koje su djelovale na povišenje krvnog tlaka.
Žanrovi koji su uglavnom smanjivali krvni tlak sudionika istraživanja, bili su pop 80-ih i 00-ih i - možda razlog ovome leži u demografiji sudionika koji ne vole techno - heavy metal klasici.
Techno, dubstep i klasični chillout također su tri žanra koja su djelovala na povećanje pulsa među sudionicima.
Tijekom ovog, po svemu sudeći vrlo zabavnog istraživanja, volonteri su bili opremljeni uređajima za mjerenje otkucaja srca i krvnog tlaka te su slušali glazbu raznih žanrova putem Spotifya.
Studiju je provela Vera Clinc, a liječnik Ömer Avlanmış je bio zadužen za pregledavanje rezultata istraživanja.
“Medicinski ovo ima dosta smisla”, rekao je Avlanmış. “Pop hitovi 80-ih vjerojatno iziazivju pozitivnu nostalgiju mnogim ljudima, a ti optimistični, zabavni zvukovi mogu potaknuti oslobađanje endorfina i serotonina u mozgu, što povećava osjećaje sreće i smirenosti. Što se tiče heavy metala, primijetio sam da takva “ljutita” glazba može pomoći slušateljima da procesiraju svoje osjećaje što posljedično ide u prilog njihovoj dobrobiti.”
Svatko tko je vikend proveo na Movement festivalu ili u Berghainu vjerojatno može potvrditi da uživa i u većem osjećaju blagostanja, unatoč onome što ovo istraživanje tvrdi...

Naslovna fotografija: Everson Mayer

Load the next article
Loading...
Loading...