Menu
Home Novosti Menu
Tech

Yamahin 'TurnT' pretvara vaš smartphone u gramofon

Uz prijenosni zvučnik i gramofonsku iglu, ovaj novi koncept bi mogao prenijeti “vinil iskustvo” na mobitel

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 27 July 2022
Yamahin 'TurnT' pretvara vaš smartphone u gramofon

Yamaha Design Lab upravo je predstavio novi koncept koji bi “vinil” mogao učiniti puno lakšim, pristupačnijim, kompaktnijim i ekološki prihvatljivijim. Riječ je o konceptu koji se zove 'TurnT', a to je zapravo prijenosni zvučnik s pričvršćenom gramofonskom iglom koja se može sinkronizirati s pametnim telefonom kako bi se stvorio ultimativni doživljaj vinila, jer pametni telefon počinje djelovati kao gramofon. Uz pomoć Bluetootha, zvučnik će reproducirati bilo koju ploču koja se nalazi na “gramofonu” na zaslonu telefona u tom trenutku.

Može djelovati kao normalan gramofon, ali samo virtualno. Glazba se i dalje normalno reproducira iz priključenog zvučnika, pjesma ili album se mogu mijenjati listanjem kroz virtualnu biblioteku, gramofonska igla se koristi kako bi se osiguralo da vinil počne svirati, a olovka se može premjestiti kako bi se promijenila pjesma.

Ovo je dio nove Yamahine kolekcije ideja pod nazivom Stepping Out of the Slate — gdje su predstavljene ideje za izradu glazbenih uređaja koji su kompatibilni s pametnim telefonima. Cilj je učiniti ove uređaje pristupačnijim i opipljivijim od verzija u punoj veličini. Ostali proizvodi u ovoj idejnoj seriji uključuju 'Winder' koji reproducira samo jednu pjesmu s telefona kada je se navije; svijeća koja mijenja glazbu koja se reproducira na telefonu ovisno o titranju plamena a tu su i roboti koji proizvode akustične zvukove koji se mogu sinkronizirati sa zvukovima koje trenutno sami proizvodite.

Na svojoj web stranici Yamaha kaže: “Posljednjih godina, zahvaljujući napretku informacijske tehnologije, nova glazbena iskustva i glazbeni dodaci sada se nude putem raznih aplikacija za pametne telefone. Iako su ove usluge široko prihvaćene zbog svoje praktičnosti i zamjenjuju tradicionalne uređaje, vjerujemo da još uvijek postoji žudnja za sadržajnijom i taktilnijom interakcijom koja se ne može postići upravljanjem zaslonom osjetljivim na dodir."

U nastavku pogledajte video o TurnT konceptu.

Load the next article
Loading...
Loading...