Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Kokain vrijedan 300 milijuna funti pronađen u pošiljci banana

Smatra se da je to najveća zapljena kokaina u Velikoj Britaniji od 2015.

  • Mixmag I Foto: Unsplash
  • 7 April 2022
Kokain vrijedan 300 milijuna funti pronađen u pošiljci banana

Gotovo četiri tone kokaina pronađene su u pošiljci banana u Southamptonu, a smatra se da je to najveća zapljena kokaina u Velikoj Britaniji od 2015. godine. Naime, 17. ožujka, granične snage Ujedinjenog Kraljevstva zaplijenile su više od 3,7 tona kokain hidroklorida zamaskiranog u kutije s bananama u kontejneru s 20 paleta voća u Southampton Docksu. Pošiljka je stigla iz Kolumbije. Unutar pet paleta otkrivene su omotane vrećice bijelog praha, pozitivnog na kokain hidroklorid, koji se koristi za proizvodnju cracka.

Ministraica unutarnjih poslova Priti Patel opisala je zaplijenu, vrijednu oko 302 milijuna funti, kao ”najveću zapljenu kokaina u Velikoj Britaniji od 2015. godine”. NCA je zapljenu nazvala "monumentalnom", te tvrde da su organiziranim kriminalnim organizacijama oduzeli značajnu zaradu.

Metro izvještava da je ministrica unutarnjih poslova Priti Patel rekla da bi zapljena “trebala poslužiti kao upozorenje svima koji pokušavaju prokrijumčariti ilegalne droge u zemlju”. Tim Kingsberry, regionalni direktor Border Force Southa, dodao je: “Ovo je jedna od najvećih zapljena kokaina u Velikoj Britaniji već dugi niz godina koja bi, da nije zaustavljena, završila u rukama bandi uključenih u ulična nasilja i eksploatacije. Ova zapljena kao i druge slične njoj šalju jasnu poruku svima koji razmišljaju o pokušaju krijumčarenja ilegalne droge u zemlju da ćemo je pronaći.”

Unatoč tom optimizmu, organizacije koje se bave proučavanjem problema s drogom, skeptične su u pogledu stvarnog učinka masivnih zapljena. Sky News prenosi stav Stevea Rollesa, višeg političkog analitičara za Transform Drugs Policy, da izjave ministra unutarnjih poslova "očito ne djeluju na odvraćanju kriminalaca", unatoč njihovoj snažnoj prirodi. Uz to je dodao: “Smrtni slučajevi od kokaina porasli su 40 puta od 1990-ih. Svake godine postaje sve jeftiniji, čišći i dostupniji. A sve više i više mladih ljudi se regrutira i iskorištava.”

Prema trenutnoj strateškoj procjeni NCA, tržište kokaina u Velikoj Britaniji vrijedi više od 25,7 milijuna funti dnevno u Engleskoj, Škotskoj i Walesu.

Load the next article
Loading...
Loading...