Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Funktion-One ekskluzivno za Mixmag o detaljima novog soundsystema u Berghainu

Novi sustav zamjenjuje Dance Stack sustav glavne prostorije berlinskog noćnog kluba nakon 18 godina rada

  • Mixmag I Foto: SIMON TARTAROTTI/UNSPLASH
  • 20 October 2023
Funktion-One ekskluzivno za Mixmag o detaljima novog soundsystema u Berghainu

Nakon 18 godina rada, Berghain je nedavno nadogradio svoj zvučni sustav Funktion-One u glavnoj dvorani. Funktion-One su sada podijelili detalje o novom sustavu ekskluzivno za Mixmag, a osnivač Tony Andrews otkrio je da novi sustav sadrži “najnovija tehnološka dostignuća” Funktion-Onea.

“Imali smo zadovoljstvo raditi s briljantnom ekipom Berghaina na instaliranju novog sustava u legendarnom klubu”, rekao je Andrews za Mixmag. “Upotrijebili smo našu najnoviju tehnologiju i bili smo oduševljeni dimenzionalnim kvalitetama koje novi sustav postiže. Nadamo se da ćemo uživati u još 18 godina suradnje.”

Berghainov originalni sustav Funktion-One Dance Stack zvuk je kluba već gotovo dva desetljeća. Prvi put predstavljen 2005. godine, Andrews je otputovao u Berlin kako bi instalirao i ugodio sustav — koji je bio legendaran po svojoj snazi i bas kabinetu koji se mijenja u tijelu, usred strukturalnih i akustičnih izazova smještaja u prostoru sa 18 metara visokim stropom.

Izvorni sustav je svakako izdržao test vremena, radeći u prosjeku 40 sati tjedno tijekom posljednjih 18 godina. Tijekom tog vremena, tvrtka je razvila nove tehnologije zvučnika, “stvarajući značajan napredak u audio performansama; posebno učinkovitost, frekvencijski odziv, točnost i mogućnosti stereo slike”, kažu.

Kao što je tipično za najneuhvatljiviju berlinsku rave katedralu, točni detalji oko specifikacija i dizajna novog sustava ostaju tajni; no Funktion-One je potvrdio da je, iako ima “različite karakteristike performansi”, “tehnološki superiorniji” od sada povučene postavke glavne sobe. “Kao i izvorni sustav, nastavit će se razvijati kako inženjeri, umjetnici/producenti i Funktion-One budu dublje ulazili u njega”, kažu u Funktion-Oneu.

Suprotno nekim prošlomjesečnim objavama, u Panorama baru nikad nije bilo Funktion-One razglasa, već samo DJ monitori koji su i danas u uporabi.

Load the next article
Loading...
Loading...