Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Deset house DJ-a na vrhu svjetske scene od 90-ih

House DJ-i već više od četvrt stoljeća na vrhu svjetske scene

  • Mixmag Adria I Foto: Facebook
  • 3 April 2020

Djelatnost DJ-a i dalje spada među najmlađe izvođačke djelatnosti na glazbenoj sceni, stoga ne čudi što među aktivnim DJ-ima još uvijek postoji velik broj onih koji su na sceni od 90-ih godina prošlog stoljeća. No ipak, rijetki su oni kojima je, kroz čitav taj period, pošlo za rukom održati vlastitu karijeru na visokoj razini. Ako pak analiziramo dugovječnost DJ-a prema njihovoj glazbenoj orijentaciji, čini se kako u tome prednjače upravo house DJ-i. Ovo su neki koji se, već četvrt stoljeća, nalaze u samom vrhu svjetske DJ scene:

DJ Paulette

Paulette dolazi iz Manchestera. Početkom 90-ih je bila prva žena koja je radila kao rezident DJ u kultnoj Haciendi, a potom i u londonskim klubovima Heaven i Ministry Of Sound. 1998. je snimila svoj prvi Essential Mix na BBC Radio 1. Od 2013. živi na Ibizi i radi kao rezident DJ u Privilegeu. Trenutno uređuje i vodi dvije radijske emisije na pariškom FG DJ Radiju. U Francuskoj je, u dva navrata, osvajala nagradu za DJ-a godine (2007. i 2010.)

Lee Burridge

Burridge je, početkom 90-ih, već bio profesionalni DJ, ali to se nije dogodilo u nijednom od tadašnjih centara clubbinga, nego u dalekom Hong Kongu, gdje se i danas smatra začetnikom klupske scene. Sve do 1999., Burridge je bio posve nepoznat britanskoj i europskoj sceni. No to se promijenilo nakon pokretanja projekta Tyrant s Craigom Richardsom. Danas živi i nastupa na relaciji Londona, New Yorka i Los Angelesa.

DJ Sneak

Portorikanski ''house gangsta'', Sneak se doselio u Chicago '83., u praskozorje housea. Na underground scenu uključio se prvo kao crtač grafita, odakle potječe i njegov pseudonim/tagRadio je, dugi niz godina, u kultnom DJ shopu Gramaphone Records u Chicago, a prvi singl objavio davne '93. Tijekom 30-ak godina karijere, Sneak je ostao konstantan u svom ''proper'' house zvuku.

John Digweed

Digweed spada u zvjezdani krug britanskih DJ-a, zaslužnih za stvaranje tzv.britanskog progressive housea, sredinom 90-ih, kroz etikete Global Underground i Bedrock koje su mu donijele svjetsku slavu i osigurale nastupe na top lokacijama, u tandemu sa Sashom ili individualno. Za razliku od većine tadašnjih aktera, karijera Johna Digweeda ostala je na visokoj razini svih ovih godina. Nedavno je najavio i izlazak svog novog albuma ''Quattro''.

Gilles Peterson

Jedan od onih DJ-a za koje se čini kako su oduvijek prisutni. Gilles je rođen u Caenu, no počeci DJ-inga vezani su mu uz rad londonskih piratskih radio postaja, sredinom 80-ih. Peterson se smatra jednim od začetnika acid jazza. Svoju fuziju funka, jazza, brazilske i latino glazbe s elektronikom predstavljao je u emisijama Kiss FM i BBC Radio 1. Od ranih 90-ih nastupa po klubovima i festivalima, a osnivač je i etikete Talkin Loud.

DJ Harvey

Još jedan veteran londonske scene, Harvey je već 1988. Profesionalno radio kao DJ i organizirao zabave. Smatra se pionirom klupskog trenda u UK koji je kombinirao 2-step garage, disco i house. Harvey je, u London, prvi put doveo i Larryja Levana '91., a bio je i član originalne DJ postave u klubu Ministry of Sound. Već 15-ak godina živi u SAD-u, a 2014. je, na dodjeli DJ Awardsa, na Ibizi, primio nagradu za posebnan doprinos razvoju elektroničke glazbe.

Kerri Chandler

Jedan od DJ-a zaslužnih za specifični Jersey sound, posebnom branšom deep housea, nastalom u kultnom klubu Zanzibar u Newarku, gdje je Kerri, uz Tonyja Humphriesa, radio kao rezident DJ. Svoj prvi singl Chandler je objavio 1991., a vlasnik je i renomiranih house/tech house izdavačkih kuća MadHouse, MadTech i Kaoz
Theory.

Erick Morillo

Morillov prvi veliki uspjeh bio je hit ''I like to move it'' iz '93., pod imenom Reel 2 Real, nakon čega je postao jedan od najuspješnijih house DJ-a 90-ih. Kao autor, njegovo je ime prvo bilo asocirano uz etiketu Strictly Rhythm, a nakon '97. uz njegov Subliminal. 2012. gradske vlasti u gradiću Union Town, u New Jerseyu, preimenovale su ulicu u kojoj je odrastao u Erick Morillo Way.

Derrick Carter

Istinski čikaški pionir koji je prvoborac svjetske DJ scene, čak i prije 90-ih. Prvi singl objavljen mu je davne 1987., a prvi album '96. Carteru se pripisuje i zasluga za pomicanje granica između techna i housea, što mu je donijelo i popularnost u Europi 90-ih te otvorilo vrata ostalim Chicago house DJ-ima.

Todd Terry

Uz prerano preminulog Frankiea Knucklesa, smatra se ključnom osobom u evoluciji house glazbe. Terry je, nakon gašenja Paradise Garagea, u New Yorku, poslužio kao mentor čitavoj generaciji house DJ-a koji su, tijekom 90-ih, izgradili novu gradsku scenu i postali svjetske zvijezde. Terryjev intenzitet aktivnosti, kako na produkcijskom planu, tako i kod DJ nastupa, u posljednjih 30 godina, ne bilježi silaznu putanju, čak štoviše...

Next Page
Loading...
Loading...