Search Menu
Home Novosti Menu
Tech

Top 10 najboljih glazbenih mašina iz 2019. godine

Donosimo listu probranih komada glazbene opreme koji su obilježili proteklu godinu

  • Mixmag.net I Foto: Promo
  • 16 January 2020

1
BEHRINGER RD-8

Behringer RD-8 odnosi titulu najboljeg komada opreme 2019. godine, iz jednog jednostavnog razloga: 808 fanovima konačno je dao ono što zaista žele! Kultna 808-mašina na tržištu se pojavila 1980. i zauvijek promijenila glazbu. Nakon gotovo 40 godina, taj zvuk ostavio je svoj trag svugdje, od pop, grime i trap do house, techno...i raznih drugih žanrova.

I dok nam je Roland već ponudio tvoj TR-08 remake, u desetljeću koje je obilježilo oživljavanje analognog pristupa kreiranju glazbe i postalo jednim od najjačih tech-trendova, ova digitalna verzija nikada nije dosegnula status originala; bez obzira što zvuči izvrsno, zvuk ipak djeluje stisnut unutar kompaktnog uređaja, s mogućnostima koje su fanove više iritirale, nego im bile korisne. Čini se da je Roland propustio shvatiti koliko je 'klasičan' bio njih klasik 808.

Iako je Behringer sa svojim RD-8 modelom malo zakasnio na 808 revival party, ponajviše zbog vlastitih kašnjenja u proizvodnji, no unatoč tome, najviše se približio originalu, kako izgledom tako i zvukom, a pogodili su i modernim suvremenim dizajnom te cjenovnim rangom. RD-8 je moćna i solidna mašina, s individualnim linijskim izlazima (što TR-08 nije imao) i tranzijentnim dizajnom koji dopušta oblikovanju drum-zvuka. Originalu je nedostajao i kompresor, kako bi se oblikovao i legendarni kick, a ovdje je to dobrodošao dodatak. Ova mašina također nudi i stereo-analogni filder, poliritmičan 64-step sekvencer, ponavljanje nota, real-time trigeriranje, utišavanje ili isticanje pojedinačne trake...Povratak u budućnost, rekli bismo!

Cijena: 319 €, Thomann.de / (Fotografija: Behringer)

2
WALDORF ‘QUANTUM’

Za ovaj hibridni Quantum možemo reći kako je ispunjenje sna svakog synth-programera. Iz Waldorfa je nedavno stigao i model Kyra, sličan digitalni synth po povoljnijoj cijeni, no Quantum nosi titulu remek-djela koje su do sada kreirali!

Cijena: 4.195,00 €, Waldorfmusic.com / (Fotografija: Waldorf)

3
TECHNICS SL-1200/SL-1210 MK7

Kad jedan komad glazbene opreme dosegne kultni status, kreirati novu verziju nesumnjivo je noćna mora. Nakrcajte mnoštvo novih opcija i krenut ćete u online-rat s neiscrpnim izvorom internetskih 'sveznalica'. Stoga, u Technicsu su se odlučili na nešto drugačiji, a opet hrabar korak. Uz profinjene površinske izmjene i potpuno novi motor, nakon dugog niza godina su kreirali svoj potpuno novi DJ deck. Feeling je isti, zamjećuju se sitne razlike, a sve to opravdava težu kategoriju cjenovnog ranga, zahvaljujući čvrstoj tržišnoj dominaciji.

Cijena: oko £799, Technics.com / (Fotografija: Technics)

4
BLACK CORPORATION KIJIMI

Tijekom prošle godine u Black Corporation su kreirali Deckards Dream, vrlo cool synth, za koji su inspiraciju pronašli u rijetkom i kultnom Yamaha CS-80 modelu (najpoznatijem po tome što njegov zvuk krasi Blade Runner soundtrack). Za ovaj Kijimi model okrenuli su se još jednom rijetkom i vintage klasiku, RSF Polykobol, koji je poslužio kao inicijalna inspiracija, no ova "igračka" je nadopunjena moćnim 8-glasovnim analognim poly-synthom s dodatnim opcijama modulacije.

Cijena: £3,332, Deckardsdream.com / (Fotografija: Thomann.de)

5
ASM HYDRASYNTH

Jedan od najboljih svjetskih synthova, ali uz jednostavno korisničko sučelje. Ne možemo reći da spada i u kategoriju ponajbolje dizajniranih synthova, ali svakako je izvrstan komad opreme s kojim je nova kompanija ASM debitirala na synth-tržištu!

Cijena: £1,299, Ashunsoundmachines.com / (Fotografija: Ashunsoundmachines)

6
SOMA PULSAR-23

U trenutku kada je opsjednust starim drum-mašinama dosegnula svoj vrhunac, ruski dizajner Vlad Kreimer je predstavio još jednu ritam-mašinu koja je promijenila pravila igre. Djelomično analogni drum-synth nastavak je Lyre iz 2018. i kladimo se da je već stalna igračka u studijima Aphex Twina ili Radioheada.

Cijena: £1,286, Somasynths.com / (Fotografija: Somasynths)

7
TORAIZ SQUID

Ovaj Pioneerov brand TORAIZ pojavio se pravovremeno s ovim hardverskom sekvencerom - Squid je stigao na tržište u momentu kada su ovakvi uređaji ponovno postali buzz tema producenata. Squid posuđuje osnovne ideje od drugih uređaja ovog tipa koji spadaju u klasike, a istovremeno predstavlja neke nove USP mogućnosti koje ga čine osnovim dijelom jednog producentskog setupa.

Cijena: £469, Pioneerdj.com / (Fotografija: PioneerDJ)

8
MOOG MATRIARCH

Posljednjih nekoliko godina na tržištu su se pojavili neki izvrsni modeli semi-modularnih synthova, i to po pristupačnim cijenama. No onda je Matriarch zakoračio i preuzeo glavnu riječ. Visoko-kvalitetna mašina, kakvu samo Moog može kreirati, sa specifikacijama je otišla još i korak dalje u usporedbi sa sestrinskim modelom Grandmother, i zasigurno će vas uvući još dublje u svijet modulacija.

Cijena: £1,980, Moogmusic.com / (Fotografija: Moog)

9
RELOOP RP-8000 MK2

Bežični DJ sistem Phase djelovao je kao najradikalniji DJ proizvod 2019. godine. No kada su se počela pojavljivati odgađanja u njegovom predstavljanju, pojavile su se i opravdane sumnje o mogućnosti da se plasira među profesionalne igrače. ReLoop je tako ponudio nešto drugo - s ovim naprednim vinilnim DJ-turntable modelom je uskočio u prostor visoko-profesionalne opreme, kako bi konkurirao Technicsu. Vidjet ćemo hoće li i uspjeti biti dugotrajan kao Technics.

Cijena: £525, reloop.com / (Fotografija: Reloop)

10
FUTURE SOUND SYSTEMS MUTE MAKROW

Modularni svijet evolvira strelovitom brzinom, stoga je odabrati samo jedan uređaj - a kamoli njih deset kao najbolje komade opreme u 2019. gotovo nemoguće. Sve što možemo učiniti je držati se čvrsto u ovoj brzoj vožnji i biti zahvalni na glazbenim mašinama kao što je ovaj macro uređaj kojim odjednom možete upravljati različitim parametrima svojih najdražih modulatora.

Cijena: £175, Futuresoundsystems.co.uk / (Fotografija: Mixmag.net)

Next Page
Loading...
Loading...