Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Deset techno DJ-a na vrhu svjetske scene od 90-ih

Techno DJ-i koji prkose vremenu

  • Mixmag Adria I Foto: Facebook
  • 10 April 2020

Nakon prošlotjedne liste house legendi, nešto je teži zadatak bio primijeniti sličnu metodu kod techno DJ-a. Techno je, između ostalog, specifičan zato što je istodobno konstantan od svoje najranije faze pa sve do danas, ali i najfluidniji od svih pravaca pa je tako prošao kroz nekoliko metamorfoza, a neke od njih i u više navrata. Pritom su se te drastične promjene aplicirale na sve bitne glazbene aspekte: tempo, dinamiku, ugođaj, aranžman i elemente/instrumente koji su dolazili i prolazili kroz konačni zvuk u različitim razdobljima. U skladu s tim, mijenjali su se i afiniteti DJ-a pa su neki zasjali u jednoj fazi, a neki u drugoj. A neki su tu čitavo vrijeme s glazbenim dijapazonima koji su, tijekom posljednja 3 desetljeća pa i više, ipak pretežno bili u levelima techno glazbe...

Monika Kruse

Krenut ćemo s prvom damom njemačkog techna, zanosnom Monikom Kruse, kovrčave plave kose koja joj je zaštitni znak još od 1994., kad je postala rezident DJ u kultnom minhenskom klubu Ultraschall. Monika je rođena u Berlinu, odrastala je u Munchenu, a s 26 godina se vratila u rodni grad i osnovala Terminal M, danas jedan od najrepektabilnijih techno labelova.

Adam Beyer

Legenda skandinavskog techna i elektroničke glazbe uopće, ako govorimo o nordijskim zemljama. Njegov Drumcode koji ove godine slavi 25 godina izdavačke djelatnosti, jedna je od onih etiketa koje su oblikovale techno krajem 90-ih i početkom 00-ih. Beyer se, kroz godine, mijenjao sukladno trendovima u technu i opstao kao jedan od omiljenih DJ-a kroz nekoliko generacija. 2016. se oženio s Idom Engberg s kojom ima tri kćerke.

Marco Carola

U rodnom Napulju, njegovu ulogu u promociji gradskog identiteta na svjetskoj razini uspoređuju čak s Maradonom. Carola je istinski ambasador techno glazbe, na svjetskoj turneji još od 90-ih. Jedan je od onih koji je uspješno slijedio, ali i stvarao trendove u technu, implementirajući ih u svoju personu. Početkom novog milenija na svjetsku je scenu izveo nekoliko DJ-a iz svog kvarta i postao predvodnik poznatog napuljskog techno klana.

Petar Dundov

U ovoj kategoriji i Hrvatska ima svog igrača. Za Petra se često kaže kako je omiljen DJ među techno DJ-ima, a svakako je jedan od pionira techno glazbe u ovom dijelu Europe. Autorsku glazbu počeo je objavljivati još sredinom 90-ih, a jedan je od rijetkih koji je, od samog početka, nastupao u jednako cijenjenoj live-act varijanti. Početkom novog milenija postao je jedan od stjegonoša kultnog belgijskog Music Man Recordsa. Nakon više faza u svom zvuku, Petar je izgradio autohtoni, melodični i atmosferični techno po kojem je danas poznat.

Jeff Mills

The Wizard, glavom i bradom. Mills je jedan od glavnih promotora Detroit techna još od 80-ih godina. Jedan je od osnivača Underground Resistancea, a početkom 90-ih je, kao rezident DJ u berlinskom Tresoru, bio ključna osoba u ekspanziji techno zvuka u Europi. Svojedobno je bio i prvi DJ koji je nastupao sa čak 4 gramofona. O Millsu je, 2014., u Francuskoj snimljen i film ''Man from tomorrow'', a tri godine kasnije francuski ministar kulture ga je odlikovao odličjem za umjetnička dostignuća.

Juan Atkins

Globalno priznat kao utemeljitelj techna, čak i od svojih kolega Derricka Maya i Kevina Saundersona. Iako bi se ovdje, uz Atkinsa, mogao naći i jedan od njih ili obojica, Atkins je kao autor i izvođač najkonzistentniji još od vremena Cybotrona, prvog techno projekta, osnovanog prije 40 godina ili kao Model 500, pseudonim pod kojim je prve singlove objavio davne 1985. Posljednji autorski projekti su mu Borderland (s Moritzom von Oswaldom) i Frequency vs Atkins (s Orlandom Voornom), kao i nastup uz Mercury Soul Orchestra.

Richie Hawtin

Plastikman. Sinonim za minimal techno od 1990., kad je u Ontariju pokrenuo Plus 8 s Johnom Acquavivom. Kao F.U.S.E. je, ’93. objavio svoj prvi album ''Dimension Intrusion'' za Warp, jedan od najprogresivnijih albuma elektroničke glazbe 90-ih. Pet godina kasnije pokreće poznati M_nus koji, početkom 00-ih prerasta u instituciju minimal techna, nakon privatne i poslovne selidbe Hawtina u Berlin. Hawtin je, od 2001. do 2010., nastupao isključivo kao DJ, kad je i najavio svoj novi live, nazvan Plastikman 1.5. Sveučilište u Huddersfieldu mu je dodijelilo počasni doktorat iz glazbene tehnologije 2015.

Laurent Garnier

Još jedan glazbeni kameleon, Monsieur Garnier glazbu je počeo puštati 1987., u mančesterskoj Haciendi, kao DJ Pedro. Početkom 90-ih vodio je pariški Rex Club, a 94. osnovao F Communications i kreativno se usmjerio prema cutting edge technu tog perioda i njegovoj promociji po rejvovima diljem svijeta. Njegova autobiografija Electrochoc iz 2003. smatra se jednim od najboljih književnih djela iz domene elektroničke glazbe.

Carl Cox

Mnogi će reći kako Cox nije techno DJ i činjenica jest da se glazbeno mijenjao najviše od svih na ovom popisu. Ali Cox je živuća legenda globalne DJ kulture. K tome, jedino što nije mijenjao, tijekom svojih 40-ak godina karijere, je fizički izgled. Cox je bio DJ i prije nastanka elektroničke glazbe i puštao disco kao srednjoškolac. Jedan je od ključnih likova britanskog rave pokreta, početkom 90-ih. Među prvima je počeo puštati techno na tri gramofona, a ’98. je osnovao Intec Records, jednu od dominantnih svjetskih techno kuća s početka milenija. Istovremeno, Cox je postao i jedno od zaštitnih lica Ibize, sinonim za dobru zabavu i plesni podij.

Sven Väth

Danas već poznat kao Papa Sven, Väth je s 15 godina, 1980. prvi put otišao na Ibizu, ondje proveo 3 mjeseca i odlučio postati DJ. Dvije godine kasnije bio je rezident u frankfurtskom klubu Dorian Gray. Sredinom 80-ih našao se kao pjevač u skupini Off i nakon hita ''Electrica Salsa'' uživao status pop zvijezde, što ga je ohrabrilo da ’88. otvori Omen, prvi techno klub u Zap.Njemačkoj. Väth je, nakon kratkog boravka na Goi, ’92. objavio prvi samostalni album ''Accident in Paradise'', a ’96. osnovao, danas kultni, Cocoon koji je lansirao brojne današnje DJ zvijezde. Sven je otac dvoje djece, a mlađeg sina je nazvao Tiga, po poznatom kanadskom DJ-u i bliskom prijatelju.

Next Page
Loading...
Loading...