Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: One hit wonders

Neznani junaci disca (III. dio)

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 9 April 2020

Kad je riječ o fenomenu 'one hit wondera', možemo zaključiti kako se povijest popularne glazbe 20. i 21.st. često ponavlja dolaskom novih glazbenih trendova. Ako analiziramo svaki glazbeni pravac, od 1950-ih do danas, među najznačajnijim djelima svakog pravca, nabasat ćemo barem na jedan 'one hit wonder'. Ipak, rijetki su žanrovi u kojima, iza tolikog broja hitova, stoje 'wonderi', kao što je to kod disco glazbe. Čak je i bend koji se danas smatra začetnikom varijacije funka prozvane disco, ušao u glazbenu povijest i kao 'one hit wonder'...

'One hit wonder' titula je suprotstavljenih vrijednosti, a čini se kako većini onih koje se trpa u tu kategoriju, predstavlja frustraciju pa čak i uvredu. Neki kojima u karijeri pođe za rukom postići barem jedan hit, ostatak te iste karijere provedu pokušavajući ponoviti uspjeh; neki u tome i uspiju; a neki se smatraju sretnicima i zbog tog jednokratnog uspjeha. Upravo u ovu posljednju skupinu spada i velika većina disco 'one hit wondera'...

U prošloj epizodi bilo je riječi o Motown soundu i njegovom utjecaju na daljnji razvoj afroameričke popularne glazbe do kraja 20.st. Prva varijacija dogodila se već krajem 60-ih, kad se u Philapedlphiji i New Yorku počela svirati dinamična fuzija funka, soula i r&b glazbe s vokalima koji su bili negdje između gospela i popa. U Philadelphiji su to zvali Philly soul. Ta prijelazna faza kasnije je prozvana i proto-disco, a među tim protodiskašima bila su i braća Stanley i Doc Wade, bubnjar Earl Young te gospel pjevač Jimmy Ellis. Zvali su se prvo The Volcanos pa The Moods i naposlijetku The Trammps. Ključna osoba Trammpsa pa i cijelog disca bio je Earl Young koji je prvi počeo bubnjati ritmičku frazu four-to-the-floor koja je postala i temelj čitave elektroničke glazbe. Trammpsi su '72. izbacili singl ''Zing!Went the strings of my heart'' koja je, prema nekim izvorima i prva disco ploča. Ta joj titula nikad nije službeno priznata, ali je zato službeno poznato kako nije pjesma po kojoj će se Trammpsi pamtiti. Taj hit, ujedno i odu cijelom disco svijetu, dočekali su 4 godine kasnije, objavom singla ''Disco Inferno'' koji je ovjekovječen i na soundtracku filma ''Saturday Night Fever''. Danas paralelno sviraju čak dvije postave benda: jedna okupljena oko Younga, jedinog živućog člana originalne postave, a druga sastavljena od bivših članova.

No prije ''Disco Inferna'' već se plesalo na neke značajne 'one hit wondere'. Među onim najznačajnijima iz proto-disco faze je i belgijska skupina studijskih glazbenika pod imenom Chakachas koja je svirala prilično rijetku latino-soul glazbu. Iako su bili aktivni još od kraja 50-ih godina, njihov singl ''Jungle fever'' iz '72. danas ima kultni status među ljubiteljima funka i disca. Isto vrijedi i za španjolsku skupinu Barrabas i njihov ''Wild Safari'' , objavljen iste godine kojeg je i David Mancuso svojedobno uvrstio među svoje najdraže ploče.

U čast tragično preminulom Bruce Leeju, stanoviti pjevač s Jamajke, Carl Douglas '74. objavljuje mega-hit ''Kung Fu Fighting'', jedan od najprodavanijih singlova desetljeća. Iste godine izlazi i ''Rock the boat'' skupine The Hues Corporation te obrada singla ''Never can say goodbye'' skupine Jackson 5, u izvedbi Glorie Gaynor koju je od titule 'one hit wondera' spasila disco himna ''I will survive'' pet godina kasnije. Sredinom 70-ih isplivao je i Van McCoy, 'one hit wonder' s daleko najbogatijim glazbenim opusom: 13 albuma i preko 700 autorskih pjesama, od 1963. do 1979. Ipak, pamtimo ga po njegovom jedinom hitu, disco instrumentalu ''The Hustle'' iz 1975.

U ovom periodu disco već postaje istinski pokret, a glazba postaje iznimno popularna u noćnim klubovima diljem svijeta. U potrazi za uspjehom, na sceni su se počela pojavljivati i neka imena iz drugih glazbenih pravaca. To nikom nije pošlo bolje za rukom od benda Wild Cherry, nepoznatih hard rockera iz gradića Mingo Junction u Ohiu. Bend je osnovao Rob Parissi '70. i nekoliko godina proveo gažirajući po lokalnim barovima. Izdali su i nekoliko singlova, ali bez posebnog uspjeha, nakon čega je Parissi '73., razočarano raspustio bend, prestao se baviti glazbom na dvije godine i preselio u Pittsburgh. Ondje je primijetio novi val u glazbenim trendovima i večernjim izlascima te ponovno okupio skupinu glazbenika i počeo svirati. Ali rokerski repertoar više nije prolazio. Publika je tražila nešto plesnije, nešto funky. Parissi i njegov novi bend počeli su na probama tražiti novi sound, a kao nadahnuće im je poslužio krik jednog nezadovoljnog gosta na koncertu koji im je dobacio: ''Are you white boys gonna play some funky music?'' U travnju '76. Wild Cherry je objavio singl ''Play that funky music white boy'' koji je, doduše, više zvučao kao neka funk-rock fuzija, a manje kao disco, ali je svejedno ušao na playliste disko klubova i postao jedan od popularnijih singlova 70-ih. Wild Cherry su se ponovno raspali '79.

Do kraja desetljeća, ekspanzija disco produkcije generirala je i značaj broj 'one hit wondera', među kojima su i neke reprezentativne disco stvari ''koje svi znaju''. Svakako su vrijedni spomena projekti dvojice slučajnih disco zvijezdi: Stevena Greenberga i Michaela Zagera. Greenberg je 70-ih radio kao profesionalni DJ za vjenčanja u Minneapolisu, a popularna disco glazba navela ga je da se i on okuša u produkciji. S pjevačicom Cynthijom Johnson je osnovao duo Lipps Inc. Duo je '79.. objavio disco album ''Mouth to mouth'', a drugi singl albuma bio je legendarni ''Funkytown''. Zager je pak svirao u jazz bendu Ten Wheel Drive i producirao glazbu za TV reklame. Krajem 70-ih osnovao je Michael Zager Band koji je potrajao svega 3 godine. No '77. je osvojio plesne podije hitom ''Let's all chant''. Zageru se pripisuje i otkriće Whitney Houston koja je pjevala prateće vokale u bendu, skupa s majkom Cissy Houston. Osim Greenberga i Zagera, tih se godina pojavila i potencijalna nova pjevačka zvijezda – mlada pjevačica Anita Ward koja je sa svojim hitom ''Ring my bell'' poharala top ljestvice u SAD-u, UK-u i Kanadi '79. Anita bi možda i ponovila uspjeh, ali ju je u tome zaustavila teška prometna nezgoda '81., nakon koje je uslijedio dug oporavak. Zanimljivo je da je Anita Ward nastupila u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića, 2006., u sklopu otvorenja ''Snježne kraljice''. Tom prilikom su joj se priključili i Chic, Village People, Thelma Houston i Rose Royce.

Krajem 70-ih, disco groznica je, nakon američkog, zahvatila i europski kontinent. Osim što je iz Europe izlazio inovativni disco zvuk Giorgia Morodera, pojavila se i komercijalna inačica disco glazbe, tzv. euro-disco. Ni euro-discu nije nedostajalo 'one hit wondera'. U Njemačkoj su to bili Silver Convention i njihov ''Fly, Robin, fly'', u Italiji Donatella Rettore sa svojim velikim hitom ''Splendido Splendente'', a iz Francuske je izašao prvi pravi euro-disco hit, ujedno i jedan od najpoznatijih europskih 'one hit wondera', ''Born to be alive'' Patricka Hernandeza koji mu je osigurao i američku turneju 1980. Za sam start te turneje veže se i jedna zanimljivost. Naime, Hernandez je u New Yorku odlučio održati audiciju za plesače i plesačice koji bi mu se pridružili na koncertima, a među odabranima se našla i 21-godišnja Madonna. Ipak, najveće zvijezde i 'one hit wonders' euro-disca bile su i ostale Španjolke Mayte Mateos i Maria Mendiola, odnosno u tandemu Baccara . Debitantski singl ovih djevojaka, ''Yes sir, I can boogie'' iz 1977. postigao je nevjerojatan uspjeh i do danas drži titulu najprodavanijeg singla neke ženske skupine svih vremena s 18 milijuna prodanih primjeraka. Spice Girls su na drugom mjestu tog popisa sa 7 milijuna, za singl ''Wannabe'' iz 1996...

Next Page
Loading...
Loading...