Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

20 najboljih mixeva u desetljeću na izmaku (2010. - 2019.): 2. dio

Mixevi koji su se značajno istaknuli u proteklih deset godina

  • MICHAELANGELO MATOS (Mixmag) I Foto: Mixmag.net
  • 31 December 2019

Nakon što je prošlog tjedna predstavljeno prvih deset odabranih mixeva koji su obilježili ovo desetljeće, donosimo drugi dio ove priče. U nastavku pronađite preostalih deset izvrsnih setova inozemnih DJ-eva i producenata, koji zajedno čine 20 najboljih mixeva u desetljeću na izmaku.

BEATS IN SPACE RADIO SHOW #705, PT. 2 (NOVEMBER 2013)
AWESOME TAPES FROM AFRICA

Brian Shimkovitz keirao je 2006. iz svog doma u Brooklynu blog Awesome Tapes From Africa, redovito postavljajući online kazete koje je prikupio za vrijeme studija muzikologije na području Zapadne Afrike. Sam naziv ubrzo je postao i njegovo DJ ime, te je širu publiku s glazbom Afrike počeo upoznavati i putem plesnog podija. Pod tim imenom kreirao je set vrijedan pažnje za show "Beats In Space" Tima Sweeneyja. Ova epizoda spada u arhivsku snimku, stoga je za slušanje potrebna registracija, a sam set je vrijedan tog truda. Poslušajte ovdje.

MIXMAG LIVE, VILLAGE UNDERGROUND, LONDON (JULY 2015)
BLACK COFFEE

Od razvitka kwaito žanra od 1990-ih nadalje bilo je jasno kako Južnoafrička Republika ima za ponuditi mnogo toga kulturološko-glazbenog, s posebnim naglaskom na razne varijacije house žanra. No tek je Black Coffee sa svojim Mixmag Live setom iz 2015. godine najavio pojavu nove globalne superzvijezde; južnoafrički house i službeno je došao na svjetsku clubbing scenu. Tri sata seta i uvida u klupsku glazbu ove unikatne kulture.

FACT MIX 516 (OCTOBER 2015)
DJ MARFOX

Jedno od ključnih područja razvitka afričke clubbing kulture izvan samog kontinenta bio je Portugal, gdje je DJ Marfox započeo svoju priču još početkom 2000-ih, da bi tek sredinom ovog desetljeća počeo dobivati zamjećenije gigove. Njegov snažan groove koji kombinira house i techno s kuduro, batida i kizomba žanrovima, odnosno glazbenom kulturom afričke države Angole, čine ga unikatnim kreatorom snažne energije na danceflooru, a ovaj set to slikovito prikazuje.

RA.421 (JUNE 2014)
LENA WILLIKENS

Salon Des Amateurs unikatan je klupski prostor u Düsseldorfu, značajan za clubbing kulturu ovog grada i Njemačke općenito, tijekom čitavog ovog desetljeća. Tome svjedoči i Lena Willikens, njegova rezidentica, koja je ovo mjesto jednom prilikom opisala kao "apsolutnu anarhiju publike nad plesnim podijem". Upravo je ovdje izgradila svoj zanat, kreirajući duge noćne setove na mjestu koje cijeni DJ raznolikost i slobodu uma. Jedan od takvih setova je i ovaj, kreiran za Resident Advisori podcast serijal.

FINAL NIGHT AT PLASTIC PEOPLE, LONDON (JANUARY 2015)
FLOATING POINTS & FOUR TET

Vijest o zatvaranju londonskog kluba Plastic People mnoge je ostavila u nevjerici, a sam klub svoj je odlazak otpratio u snažnom stilu. Dvoje njihovih najjačih imena - Floating Points i Four Tet priredili su all-night set koji ulazi u udžbenike glazbene/DJ povijesti. Set sumira ono najbolje što nam je s back-to-back uzletom sredina desetljeća ponudila, kao i ono najbolje iz post-digitalno crate-digging sfere, u kojoj je Four Tet specijalizirao. Šest sati glazbenog užitka.

THE BUNKER PODCAST 099 (JULY 2015)
THE BLACK MADONNA

The Black Madonna dio je clubbing scene još od početka 1990-ih, kada je na rejvovima prodavala mixtape-ova, a zatim je postala i booker u Smart Baru u Chicagu, gdje se nebrojeno puta našla i za deckovima! Njen uzlet na globalnu scenu uslijedio je 2015. godine upravo ovim setom, nastalim u The Panther Roomu kluba The Bunker, tijekom Wrecked's Gay Pride partyja.

FABRIC 91 (FABRIC CD, DECEMBER 2016)
NINA KRAVIZ

Clubbing scenu desetljeća na izmaku svakako je obilježila i Nina Kraviz, ruska DJ-ica i producentica, koja slovi kao hodajuća glazbena enciklopedija. U ovomsvom fabric setu predstavlja ono najbolje što glazbena kultura Istočne Europe ima za ponuditi, čime kreće i njena globalna prepoznatljivost!

ESSENTIAL MIX (FEBRUARY 2017)
HELENA HAUFF

Jedna od vodećih DJ-ica današnjice - Helena Hauff, svakako je obilježila ovo desetljeće, svojim perfektnim setovima i selekcijama, kojima je na clubbing mapu stavila EBM/industrial lo-fi techno. Njeno spajanje Wax Trax! elemenata housea i KMFDM aspekta techna prikrivaju njene pretežno mračne zvučne valove - u ovom setu pronaći ćemo dovoljno electro i acid elemenata, koje savršeno upakirava u svoj prepoznatljivi tamniji zvuk. Upravo je ovaj njen Essential Mix izglasan kao "Essential Mix of the Year", i to sasvim zasluženo.

MIXMAG: THE COVER MIX (JUNE 2018)
LOTIC

Ovo desetljeće obilježilo je i često eksperimentiranje zvukovima u samoj produkciji. EDM je stvorio nepredvidvljiv sound-design, dok je s druge strane dekonstrukcija r'n'b žanra postala motiv eksperimentalne ere. Jedno od imena koje je intenzivno eksperimentiralo upravo s raznim edit-verzijama r'n'b pjesama svakako je i Lotic, koja u uvodnom dijelu svog Mixmag Cover Mixa (lipanj 2018.) ističe: "Znam da vam je već dosta mojih Beyoncé edita i obećajem da je ovo zadnji." Ovaj njen Mixmag set prava je eksplozija neočekivane selekcije i dekonstrukcije, s ubacivanjem vokalnih dionica već spomenute Beyoncé, kao i Björk, Nicki Minaj, Soulja Boya...

RA.657 (DECEMBER 2018)
HONEY DIJON

Honey Dijon jedno je od onih imena koje je tijekom svoje karijere bilo na svim ključnim mjestima clubbing kulture. Rođena i odrasla u Chicagu, 1990-e i 2000-e provela je u San Franciscu, posljednja dva desetljeća neizostavno je ime noćnog života Brooklyna, a Berlin je njen novi dom. Njen stil oduvijek je prštao energijom, a za svoj talent i trud konačno dobiva priznanje u drugoj polovici ovog desetljeća, u obliku razvitka karijere na globalnoj razini. Ovaj set objavljen je 31. prosinca 2018. godine i predstavlja njen osvrt na underground house korijene, ali stavlja i naglasak na žanrove kao što su industrial, techno i minimal dub, koje također obožava. Njenim riječima: "Ovo je set koji je izvlači iz zone komfora."

Next Page
Loading...
Loading...