Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

20 najboljih mixeva u desetljeću na izmaku (2010. - 2019.): 1. dio

Mixevi koji su se značajno istaknuli u proteklih deset godina

  • MICHAELANGELO MATOS (Mixmag) I Foto: Mixmag.net
  • 27 December 2019

U desetljeću na izmaku svjedočili smo čitavom nizu ključnih momenata dance scene i clubbing kulture, a među njima su i razni DJ mixevi kojima su nečije karijere bile izmijenjene preko noći i/ili kojima su započeli neki novi trendovi. Donosimo vam kronološki pregled 20 inozemnih probranih setova odsviranih u periodu od 2010. do 2019. godine, a koji su na ovaj ili onaj način utjecali na elektroničku glazbenu scenu, svidjelo nam se to ili ne.

U nastavku pronađite prvi dio ovog teksta - odnosno, prvih deset odabranih mixeva.

XLR8R PODCAST 158 (AUGUST 2010)
DJ RASHAD & DJ SPINN

DJ Rashad i njegov partner DJ Spinn proveli su godine i godine usavršavajući footwork i juke stilove na lokalnoj sceni Chicaga, odakle su zatim kroz desetljeće preokrenuli plesne podije diljem svijeta. Nažalost, Rashad je iznenada preminuo u travnju 2014. godine, ostavivši iza sebe vrijedno glazbeno nasljeđe, u koje spada i solo-album "Double Cup". U ovom je desetljeću postao ekvivalent J. Dille, a ovaj set sumira ono najbolje što je dvojac stvarao kroz svoju selekciju; magičnu kombinaciju vokalnih semplova, snažnih bas-linija, zaigranih perkusija...

FACT MIX 327 (APRIL 2011)
DISCLOSURE

Početak 2010-ih braća Howard i Guy Lawrence, poznatiji kao Disclosure, glasno su odjeknuli sa svojim clubbing-beatovima i produkcijom, upletenih u zarazne i pamtljive melodije. Iako su se na zamjećenom debitantskom albumu "Settle" (2013.) dotaknuli i pop sfere, u njihovom setu za FACT Magazine nema puno pop-žanra, sve do momenta kada predstavljaju re-work singla "Running" Jessie Ware, koji se pojavljuje u posljednjih sedam minuta seta, te dolazi kao šećer na kraju te priče. Set je maksimalno u UK-garage stilu, s neodoljivim groove-om i snažnom energijom.

BOILER ROOM X RBMA LONDON DJ SET (DECEMBER 2012)
DJ EZ

DJ EZ je kroz čitave 90-e kreirao izvanredne setove i postao ključno ime elektroničke scene, a zatim se početkom ovog desetljeća zavukao pod kožu i novim generacijama, zahvaljujući ovom izvanredom Boiler Room gostovanju i poletu UK garage žanra u tom periodu! 45-minuta pravog užitka!

FACT MIX 318 (FEBRUARY 2012)
MIKEQ

27-godišnji MikeQ vodeće je ime Qween Beat kolektiva, kao i vogue-house scene, s izdanjima, remixevima i edit-verzijama koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Jedan od takvih remixeva bio je Zebra Katz feat. Njena Reddd Foxxx’s "I’ma Read", koji je kroz 2012. godinu postao neizbježan u njujorškim klubovima, a MikeQ-a postavio na mapu novih producentskih imena mlađe generacije. Ovaj mix samo je to potvrdio.

LWE PODCAST 115 (MARCH 2012)
BEN UFO

Rijetko kada će posložiti dva slična mixa i spaja gotovo nespojivo, stoga ne čudi da bismo bez problema mogli sastaviti i listu "20 najboljih mixeva desetljeća koje je kreirao Ben UFO". Ipak, ovdje je pala odluka na njegov set kreiran za danas neaktivnu dance-platformu iz Chicaga - Little White Earbuds, koji donosi minimalistički techno s finom dozom bass-masnoće.

ESSENTIAL MIX (APRIL 2012)
RUSTIE

Nije samo stadionski EDM doživio procvat tijekom prvog dijela desetljeća. Svoj zamjetni rast imao je i 'digitalni maximalizam', izraz koji je osmislio Simon Reynolds, a kojem se Rustie u potpunosti posvetio na svom debi-albumu "Glass Swords" iz 2011. Godinu dana kasnije dobio je i priznanje u vidu kreiranja svoje epizode BBC-evog Essential Mix serijala, kroz koji je odao počast Daft Punk albumu "Discovery", a svoju svjetsku premijeru u tom je mixu doživio i Baauerov "Harlem Shake".

DJ-KICKS (STUDIO !K7 CD, APRIL 2012)
MAYA JANE COLES

Londonska DJ-ica i producentica Maya Jane Coles bila je iznenadna pojava na sceni početkom desetljeća, u pozitivnom smislu. Glazbu je počela objavljivati 2008., s tek navršenih 20 godina, no tek je postala zamijećena s 12" izdanjem "What They Say", koji se u listopadu 2010. smjestio na DJ chart Resident Advisora. Možemo reći da joj je i sama karijera tada doživjela nagli rast, koji kroz desetljeće ne jenjava. Čuli smo kako se poigrava u raznim žanrovima, a ovaj mix predstavlja upravo njen početak karijere i prve korake na svjetskoj clubbing sceni!

ULTRA MAIN STAGE, MIAMI (MARCH 2013)
AVICII

Sjećate se one priče kada je jedan DJ zaustavio polovicu svog seta kako bi započeo - live show? Da, svi znamo, bio je to Avicii na Ultra Miami main-stageu, koji je na ovaj način predstavio pjesme koje će kasnije činiti njegov zamijećeni debitantski album "True". Retrospektivno, bio je to kontroverzan i hrabar potez, koji je unio neke promjene.

EPIC MASHLEG (JUNE 2013)
DALERI

Dobar DJ set itekako može ideju "da sve to zvuči isto" preokrenuti u pozitivnom smjeru. Ovaj parodija-mix, sastavljen od "dropova" Beatportovih hitova tog doba, bez zadrške ukazuje na sve sličnosti različitih pjesama navedenog razdoblja. "Big room" produkcija je posramljena, a pad EDM-a započinje upravo s ovim.

ESSENTIAL MIX (JUNE 2013)
SKRILLEX

Zaštitno lice američkog dubstepa mogao je doslovce pustiti bilo što u svom gostovanju na BBC Essential Mixu, a publika bi to dočekala širokih ruku. No prigrlio je tu iznimnu priliku kreiranja ovog serijala i priredio 2-sata snažnog mixa, kroz koji je masnim bass-dionicama rastopio mnoge zvučnike, ali i predstavio čitav niz novih i starih underground izdanja (Disclosure, Blawan, Josh Wink). Očito je kako se ovim setom htio dokazati, i u tome je i uspio!

Next Page
Loading...
Loading...