Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kakva godina!!!

Jeste li svjesni da već dugo nije bilo ovako bogate godine u Hrvatskoj kada je u pitanju elektronička glazba. Međutim, malo je tko čuo ili će čuti to što ste stvorili. Vrijeme je da se doista zamislite nad tom činjenicom...

  • Dubravko Jagatić | Foto: Hanny Naibaho on Unsplash
  • 26 December 2019

Recimo da da ste muzičar. Jeste li ponosni na glazbu koju ste uradili, skladali, stvorili? Smeta li vas možda što vas publika ne prepoznaje i možda niste baš previše vidljivi u medijima? Nema vas na radiju niti se vaš spot ne vrti na YouTubeu, a vaša muzika na bandcampu ili soundcloudu je poznata samo vama i vašim najbližim prijateljima. Uzmimo za primjer da se bavite elektroničkom glazbom. Bilo kojim podžanrom. Dakle, houseom, technom, dubstepom, trapom, hip hopom, dubom, synth popom itd. Jako ste zadovoljni glazbom koju ste stvorili. Štoviše, ponosni ste kao nikada prije. Međutim, malo je tko čuo ili će čuti to što ste stvorili. Vrijeme je da se doista zamislite nad tom činjenicom.

Pođite od sebe. Znate li tko se sve bavi elektroničkom glazbom u Hrvatskoj? Znate tko vam je konkurencija? Znate li što se sve od izdanja vezanih za električku glazbu pojavilo ove godine u Hrvatskoj? Jeste li svjesni da već dugo nije bilo ovako bogate godine u Hrvatskoj kada je u pitanju elektronička glazba. Krenimo redom. Sunčica Barišić odnosno Insolate je objavila odličan techno album “Order Is Chaos” za etiketu Out Of Place Records. Tomec & Grabber stvorili su izuzetno uzbudljiv album “Deep Into Croatia” kombinirajući downtempo i deep house sa hrvatskom glazbenom baštinom. Debitantica Sanja Šiljkovića pod umjetničkim imenom Sun U predstavila je odličan album “Discover” ispunjen suvremenom klupskom elektronikom. Dvojac PEZNT ponudili su jedan od najboljih ovogodišnjih albuma “Paid In Full” koji se ubrzo nakon pojavljivanja našao na 16. mjestu najboljih ovogodišnjih deep house ostvarenja na Traxsourceu. Riječki dvojac The Siids su objavili debi album “Brutalist” ponudivši doista izvrstan elektro pop u trendu sa aktualnom britanskom glazbenom scenom. Nakon što su se prije par godina predstavili EP-em grupa ABOP je ove godine objavila svoj prvi album “Delta”. Digitalno analogna plesna klupska glazba.

Dani'el, čije synth pop pjesme se već odavno vrte na brojnim europskim radio stanicama izbacio je novo ostvarenje pod nazivom “Belteshazzar - The Soul Has No Gender”. Le Chocolat Noir objavio je EP “Crna ruža”. Reper Grše objavio je, kažu upućeni, jedan od najtvrđih trap/rap albuma snimljenih na ovim prostorima “Tilurium”. Ekipa iz Splita okupljena pod imenom Banana Zvuk objavili su vrhunski klupski reggae, dancehall, jungle, dub album “Split Banana” uz mnoštvo gostujućih pjevača sa svih strana svijeta. Zagrebačka kantautorica Irena Žilić predstavila je novi projekt Neon Wife predstavljajući se i kao odlična skladateljica trip hopa. Novo je elektroničko EP izdanje izbacio i Filip Majdak koji nastupa pod imenom The Sepai Sisters. Damir Martinović Mrle se ponovo poigrao sa elektroničkom glazbom kroz svoj projekt Mr.Lee & IvaneSky na albumu “Sailor”. I hiperproduktivna grupa Marinada objavila je 2019. godine retro synth pop album koji je ove godine i te kako u modi. Tako je i synth pop album objavila i grupa Pocket Palma kao i grupa Cubies. Yakka je objavio album remixeva “Beach remixed”. “Two Sides Of Blue Funk” novo je ovogodišnje izdanje Jana Kinčla i Regisa Kattiea. Reper Krešo Bengalka je objavio novi hip hop album “Sve najbolje”. Pojavila se i kompilacija povodom nove predstave kazališne skupine Montažstroj “Mladež bez Boga” na kojoj sudjeluju uglavnom autori elektroničke glazbe. Cure iz Zagreba okupljene pod imenom Playground Hustle objavile su izuzetno zanimljiv electronic hip hop indie album.

I to sigurno nije sve. Još je jako puno gotovo anonimnih glazbenika koji se putem društvenih mreža, raznih PR usluga, nesnalažljivih medija i kojekakvih platformi pokušavaju predstaviti publici. No gotovo je sigurno da jedni za druge gotovo uopće nisu čuli. Stoga je više nego važno posvetite se i drugima a ne samo sebi. Ako ni zbog čega drugoga možda zato da shvatite da ima i gorih od vas ali i boljih. Budite barem toliko kolegijalni.

Next Page
Loading...
Loading...