Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

20 žena koje su oblikovale povijest plesne glazbe

Žene pokreću plesnu glazbu od njezinog prvog dana

  • THE BLACK MADONNA i LISA BLANNING/Mixmag I Ilustracija: PATCH KEYES/Mixmag
  • 30 September 2020

Bavljenje poviješću može biti nezgodno. Bez obzira koliko je činjenica zabilježeno, njih zapisuju - moćnici. Često su izostavljena djela i životi onih koji su, recimo to tako, potlačeni - ne samo zbog nepravde počinjene nad njima, već i zbog zanemarivanja njihovih postignuća. Tisućljeća institucionaliziranog seksizma, uključujući i mizogini seksizam, spriječili su (a i nastavljaju sprječavati) polovicu svjetske populacije da dobije pristup, priliku, pomoć i priznanje. Riječ je o ženama. Žene se izostavljaju. Puno. Od svega. Plesna glazba nije iznimka.

Raditi na ravnoteži znači ažurirati narativ i dati priznanje umjesto potcjenjivati i potkopavati. Ženski doprinosi povijesti plesne glazbene kulture obično se baziraju na vokalima - glas dive koji nosi skladbu. No, nakon detaljnijeg pregleda, žene su cijelo vrijeme prkosile vjerojatnostima: da, vokalistice su, ali također su i menadžerice koje se ne boje riskirati, DJ-ice koje definiraju scenu te vizionarske umjetnice i producentice. Povijest su možda napisali muškarci, ali žene su itekako bile prisutne u stvaranju te povijesti. Imajući to na umu, evo lista nekih od njih.

Ilustracija: Patch Keyes

DELIA DERBYSHIRE

BBC Radiophonic Workshop ima trajno naslijeđe za elektroničku glazbu, a neki bi mogli favorizirati Daphne Oram a ne Deliju Derbyshire za ovaj popis. No, Delijina radikalna “musique concrète” interpretacija skladbe Rona Grainera za tematsku skladbu Doctora Whoa - koja nadahnjuje i inficira generacije budućih elektroničkih glazbenika - stavlja je na ovu našu listu. (LB)

WENDY CARLOS

Carlos je bila jedna od prvih javnih trans umjetnika ali, što je još važnije, neprikosnovena pionirka elektroničke glazbe. Kao prijateljica i jedna od prvih mušterija Boba Mooga, pomogla mu je da razvije i usavrši svoje rane sintesajzere. Osim toga, Kraftwerk je znao otvoriti koncerte s njezinom izvedbom Beethovena iz filma “Paklena naranča”. (LB)

DONNA SUMMER

Nevjerojatno utjecajna Summer utjelovljuje disco divu kao nitko drugi. Počevši od svoje legendarne suradnje s Giorgiom Moroderom sredinom 70-ih, postigla je dominaciju na top listama što je dovelo do 140 milijuna prodanih ploča širom svijeta tijekom njezine karijere. (LB)

SYLVIA ROBINSON

Robinson je poznata kao polovica dua Mickey & Sylvia i po svom solo hitu “Pillow Talk” iz 1973. godine. Također je suosnivačica Sugar Hill Recordsa, izdavačke kuće koja je pokrenula hip hop izdavanjem singla “Rapper's Delight” 1979. godine grupe The Sugar Hill Gang. Vrlo je rano prepoznala potencijal rapa i okupila vokaliste benda da snime rap na bassline Chicovog “Good Timesa”, nehotice lansirajući i kulturu sempliranja! (LB)

GILLIAN GILBERT

Pridruživši se New Orderu kao klavijaturistica nakon smrti Iana Curtisa i kraja Joy Divisiona, Gillian Gilbert možete poslati 1/4 zahvalnosti za “Blue Monday”. (TBM)

JUDY WEINSTEIN

Dolazeći iz legendarnog Lofta Davida Mancusa i povlačeći konce već četiri desetljeća, ova suosnivačica Def Mixa također je stvorila For The Record. Frankie, David, Hector, Satoshi: svi putovi vode do Judy. (TBM)

SHARON WHITE

Prva žena koja je ikad puštala u Saintu. Jedina žena koja je puštala u Paradise Garageu. Dodajte i Studio 54, Limelight i mnoštvo drugih legendarnih klubova i vidjet ćete zašto je na ovoj listi. Uz to je i bila i prva Billboardova ženska novinarka. (TBM)

PSYCHO-BITCH & TERI BRISTOL

Od Meduze do njihovog sedmogodišnjeg niza u čikaškom Crobaru, Teri i Val otvorile su vrata dancea za žene u Chicagu. (TBM)

HEATHER HEART

Godine 1990. Heather Heart zajedno s Frankiejem Bonesom i Adamom X. osnovala je prvu trgovinu isključivo techno ploča, Groove Records, u New Yorku. Ta bruklinska frajerica pokrenula je i fanzin Under One Sky, koji je postao ključna publikacija za ljubitelje techna diljem SAD-a, te je postala ikona na Storm Raveu, NYC partyju koji je osnovao Bones. Ona je pokretačka snaga temeljnih trenutaka američke rejv scene. (TBM)

MISS DJAX

Kraljica Acida sama je stvorila label Djax-Up-Beats, 1989 godine. Taj moćni label brzo je postao glavna tvornica hitova, isporučujući američki techno globalnoj publici. Utjecaj koji su ovaj label i njezina karijera imali na međunarodnu techno scenu ne može se precijeniti. (TBM)

KEMISTRY & STORM

Ove suosnivačice Metalheadza, zajedno s Goldiejem, bile su dvije prve šefice ženskih izdavačkih kuća koje su objavile plesni album s međunarodnom distribucijom - Goldiejev “Timeless”. Njihov proboj na međunarodnu scenu kao DJ-ica bio je jarko svjetlo u muškoj industriji. Nažalost, Kemistry je smrtno stradala u prometnoj nesreći nakon nastupa 1999.godine. (TBM)

DJ MINX

Rezidentica povijesnog Motor Cluba u Detroitu, Minx je odlučna braniteljica plesne kulture Detroita već desetljećima. Od etera WGPR-a do festivala elektroničke glazbe u Detroitu u svibnju 2000. godine, Minx nastavlja marširati sa svojim labelom Women On Wax.(TBM)

PEACHES

Electroclash album “The Teaches Of Peaches” ove kanadske umjetnice bio je pokretačka droga i plesnoj glazbi i oslobođenoj seksualnosti za legiju uporne, bijele indie djece početkom 2000-ih. (LB)

MISSY ELLIOTT

Elliott je reperica i izvođačica, ali njezin utjecaj kao kantautorice, aranžera i producentice čini njezinu važnost neprocjenjivom. Njezino trajno partnerstvo s prijateljem iz djetinjstva Timbalandom nije samo proslavilo Aaliyu, već je pomoglo uspostaviti revolucionarni zvuk, spajajući r'n'b i elektroničku glazbu, nadahnjujući generaciju producenata iz svih žanrova. (LB)

ELLEN ALLIEN

Producentica, vokalistica i DJ-ica bila je rezident ranih 90-ih na mjestima kao što su Tresor i E-Werk, što je čini dijelom old-skool Berlina. Dodajte tome njezin label BPitch Control, koji je bio presudan za minimal techno sredinom 2000-ih, lansirajući artiste kao što su Ben Klock, Modeselektor i Paul Kalkbrenner. (LB)

SARAH LOCKHART

Ako je dubstep mafija, onda je Lockhartica - don. Voditeljica Rinse FM-a, bivšeg pirate radija, i suosnivačica klupskog noćnog festivala FWD >> i diskografske kuće Tempa, Lockhart - nekadašnja A&R-ica velike izdavačke kuće - jedna je od glavnih igračica londonske dance scene. (LB)

JORDANA LESESNE AKA 1.8.7.

Trans žena u hiper-muškom svijetu jungle/drum 'n' bassa, Jordana je preživjela zločin iz mržnje na plesnom događanju u Ohiju, nastavljajući napredovati kao producentica, DJ-ica i glasnogovornica transrodnih ljudi.

SUPERJANE

U vrijeme kada je vidljivost žena u house glazbi bila nevjerojatno niska, ova super-grupa od četiri žene (koju su činile DJ Heather, DJ Colette, DJ Lady D i Dayhota) držala je uspješnu rezidenciju u Smart Bar (Chicago) i nadahnula cijelu generaciju žena, uključujući i mene. (TBM)

NINA KRAVIZ

Ne može se poreći učinak njeiznog video profila na Resident Advisoru za 2013. godinu - gdje je intervjuirana dok je, vjerojatno, gola u pjenušavoj kupki. Bez obzira na to je li taj potez bio nesvjestan ili proračunat, techno umjetnica potaknula je prijeko potrebnu raspravu o feminizmu u žanru u kojem su uglavnom dominirali muškarci, s često seksističkim komentarima. No, nemojmo se samo fokusirati na to: s dubokim poznavanjem plesne glazbe, svirkama širom svijeta i izdavačkom kućom koja predstavlja nove talente, Nina je otvorila put za druge danas poznate žene u svijetu elektronike. (LB)

VENUS X

Otvorena njujorška DJ-ica i promotorica glas je svog vremena. Njezini partyji GHE20G0TH1K bili su sigurno mjesto za tamnopute queer ljude, odajući počast nasljedstvu plesne glazbe i miksajući sve to s nevjerojatnim klupskim zvukovima iz svih krajeva na pravi post-inernet način. (LB)

Next Page
Loading...
Loading...