Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

50 godina Gramaphone Recordsa

Nesvakidašnja obljetnica čikaške glazbene institucije

  • Funster/Mixmag | Foto: Denis Elliot, Maria Jose Govea
  • 3 February 2020

Postoji nešto posebno u Chicagu. Nije poput ostalih velikih američkih gradova. Nije užurban i intenzivan poput New Yorka, niti napuhan poput Los Angelesa. Djeluje kao neovisno čvorište u kojem cvjeta kultura i umjetnost pa tako i glazba. No ne bilo kakva glazba, čak niti bilo kakva plesna glazba. House je Chicago i Chicago je house...

Ono što je krajem 80-ih krenulo iz Chicaga, zauvijek je promijenilo elektroničku glazbu. House je i danas jedan od najpopularnijih glazbenih pravaca, a njegovi ljubitelji mogu zahvaliti upravo ''vjetrovitom gradu'' i tamošnjim začetnicima pokreta koji ga još uvijek njeguje. U studenom prošle godine, najstarija i najrespektabilnija trgovina ploča u Chicagu, Gramaphone Records, obilježila je svoju 50.godišnjicu kojom dokazuje da je prilično starija i od samog housea. Otkako je otvorila svoja vrata, ova trgovina funkcionira kao samoodrživi centar glazbe koja je udahnula novi život Chicagu, a potom i obišla svijet.

Michael Serafini, sadašnji vlasnik Gramaphone Recordsa, povodom velike obljetnice, u suradnji s Red Bull Music Festivalom je priredio rođendansku zabavu za pamćenje u Smartbaru, jednom od legendarnih gradskih klubova u kojima se talio house. U programu je, očekivano, sudjelovala čitava gradska house elita, u kombinacijama koje se mogu upriličiti samo u Chicagu, u zajedničkoj proslavi house glazbe. Ron Trent, Steve Hurley, Collette, Heather, Derrick Carter, Mark Farina, Garrett David ili Sold, samo su neka od imena koja su, svojim nastupima, odali počast Gramaphone Recordsu. S obzirom na ogroman interes, događaj je proširen na dva floora. Metro bar, na katu izdan Smartbara, poslužio je kao chill-out floor za predah od intenzivne atmosfere. Zvjezdani line-up kakav se rijetko viđa, neizbježno je generirao i glazbena razilaženja, no povremeni usponi i padovi ipak su bili vrijedni okupljanja tolikih house veličina na jednom mjestu.

Jedan od najupečatljivijih nastupa bio je onaj Stevea ''Silk'' Hurleya, tijekom kojeg se ispred DJ pulta okupila nešto starija skupina ljudi koja je pjevala svaku riječ, svake ploče koju je Hurley pustio - nešto što se, na partyjima, definitivno više ne viđa. Tijekom Hurleyeve revije house klasika, na pozirnici se okupilo i reprezenativno drag queen društvo u karakterističnim, svjetlucavim kostimima, ali i regularna, mlađa publika, ponesena nesvakidašnjom atmosferom. Smartbar je, inače, jedno od omiljenih okupljališta LGBTQ zajednice i lokacija poznatog party serijala Queen! Među izvođačima se našao i trenutni favorit Queen! serijala i rezident DJ Smartbara, Garrett David čiji je, nešto moderniji, ''driving'' house savršeno pripremio podij za prvog posebnog gosta kojeg je publika, s uzbuđenjem, očekivala. Za DJ pult je stala ikona Chicago housea, Mark Farina, glazbenik neupitnog talenta i svestrani DJ čija glazbena paleta seže od ''groovie'' housea do acid jazza. Farinina vještina i glazbena širina, na najbolji je mogući način, predstavljena i u njegovoj, poznatoj seriji kompilacija ''Mushroom jazz'', a svoju je reputaciju potvrdio i jednim od najboljih nastupa na rođendanskom tulumu Gramaphone Recordsa.

Sljedeći na redu bio je Ron Trent, još jedan ambasador Chicago housea, vlasnik izdavačkih kuća Peacefrog i Prescription, isporučio je, ovom prilikom poseban DJ set, u kojem su se mogle čuti ''Body Tonic'' Demarkusa Lewisa, ''Michael’s Prayer'' Michaela Watforda, ''It’s The Music (Bassmental)'' Kerrija Chandlera te mnoge druge uspješnice čikaškog sounda. Poseban užitak bio je i zajednički nastup Heather i Collette, dvije istinske dame house glazbe. Collette, inače među rezidentima Smartbara od '98., sa Heather surađuje preko 20 godina, što se moglo i čuti u njihovom DJ setu, savršenim međusobnim nadopunjavanjem.

Rođendansku zabavu Gramaphone Recordsa, sa stilom, je završio jedan od najvećih house majstora, Derrick Carter. U njegovom setu prepunom pozitivne energije nije nedostajalo ni hitova poput ''Bug A Boo'' skupine Destiny's Child ili ''Say, say, say'' Paula McCartneya i Michaela Jacksona koja je, vjerojatno većini obilježila party. No, ovo je bio jedan od onih partyja koji nisu samo party, već definicija klupskog eventa, jedna od onih zabava na kojima se čini da su svi najbolji prijatelji. Fuzija Queena!, Smartbara i jedinstvene prigode kakva je bila 50.obljetnica gradske institucije poput Gramaphone Recordsa...

Sretan rođendan, Gramaphone Records! Vidimo se na 60-om...

Next Page
Loading...
Loading...